Digitalisering
Pengarna i sjön för Zennströms baby

Niklas Zennström har gjort sig ett namn som framgångsrik entreprenör. Men i somras delade han ut dödsstöten till prestigeprojektet Joost. Därmed kan över en miljard kronor ha kastats i sjön, den största svenskkraschen på internet sedan Boo.com.
Det är Ny Tekniks systertidning Affärsvärlden som gått på djupet i affären Joost - den stora internetbaserade tv-satsning som den svenske superentreprenören Niklas Zennström lanserade under stort hemlighetsmakeri och som nu floppat.
Niklas Zennström och hans medgrundare Janus Friis samlade 150 utvecklare på ett halvdussin platser i världen, bland annat i New York, London, nederländska Leiden och franska Toulouse.
Tanken var att göra ett allmänt tillgängligt datornätverk för filmer i stil med vad Zennström tidigare gjort för musikfildelning på Kazaa. Målsättningen beskrevs för två år sedan av Janus Friis: bolaget skulle ha ”tiotals miljoner, eller hundratals miljoner användare”.
Men ganska snart stod det klart att internetutvecklingen hade sprungit förbi projektet, konstaterar Affärsvärlden.
Joost gjorde flera misstag men det största var antagligen idén att stänga ute vissa användare. Dessa behövde nämligen ladda ned en särskild programvara för att kunna använda tjänsten.
Efter succéer med först musiksajten Kazaa och sedan med gratistelefonisajten Skype, som för tre år sedan såldes till Ebay för nära 3 miljarder dollar, var Niklas Zennström etablerad i rollen som superentreprenör.
Ingen ifrågasatte honom när han satsade stenhårt på nästa projekt, Joost (som ska uttalas som engelskans pressad, juiced). Och pressat är just precis vad bolaget har blivit.
I somras, mitt under semestern, presenterades nyheten om vad som i praktiken är början till slutet för Joost. Strax efter midsommar meddelades att bolaget – vars tjänst allt mer har kommit att likna ännu en Youtube – skulle ändra inriktning och att koncernchefen Mike Volpi skulle lämna jobbet men kvarstå som ordförande.
Budskapet var tydligt: Joost ger upp sina ursprungliga planer. Bolaget slutar att sikta in sig på konsumentmarknaden och omorganiserar. Alla krafter satsas på att sälja tekniklösningar till andra mediebolag. Den som följt Joost kunde se en varningssignal redan i april i år när filmföretaget Sony Pictures bestämde sig för att dra tillbaka sitt innehåll från Joost.
Läs hela artikeln iAffärsvärlden