Digitalisering
”Pappa har skaffat en leksaksmaskin”
För några tusenlappar går det i dag att köpa en skrivare som förvandlar 3d-ritningen till en modell i plast. Ny Teknik har träffat en av de svenska pionjärerna. 3d-skrivare är inte längre något bara för industrin.
Det hummar lite när skrivhuvudet far fram och tillbaka. Långsamt växer ett sagoslott fram på skrivbordet i arbetsrummet hemma hos Daniel Norée.
Sedan 3d-skrivaren flyttade in för snart ett år sedan har den gått varm, berättar han. Mest har det blivit leksaker i färgglad ABS-plast.
– På dagis sa barnen att pappa skaffat en leksaksmaskin, berättar han med ett leende.
Daniel Norée är en av hittills ganska få svenskar som har skaffat en 3d-skrivare för hemmabruk. Om några år kommer det vara betydligt fler, enligt optimistiska prognoser från branschen. Från att ha varit investeringar i miljonklassen finns redan i dag enkla 3d-skrivare i byggsats för några tusenlappar. Utvecklingen går snabbt mot hem-3d-skrivare som är både användarvänliga och ger 3d-utskrifter av hög kvalitet.
Men än så länge kräver de både tålamod och visst teknikkunnande, visar Ny Tekniks test av en av de vanligaste modellerna. Kvaliteten är heller inte densamma som från en proffsmaskin.
Daniel Norée erkänner att det tog ett tag att skruva ihop och få i gång skrivaren.
– Ibland tar det också några utskrifter innan det blir som jag tänkt, förklarar han och fiskar upp några kasserade tågspår och trasiga Iphonefodral ur en låda under skrivbordet.
Men även om det ibland tar några försök så går det inte att ta fel på hans entusiasm över maskinens alla möjligheter. Han radar upp leksaker som han gjort till barnen. Legobitar som han har uppfunnit själv till exempel, och en prinsesskrona i rosa plast till dottern Smilla.
– Och när något går sönder skriver jag ut reservdelar, förklarar Daniel och drar iväg ut i tvättstugan. Här har torkskåpet fått ett nytt vred utskrivet i blå plast. Han har till och med skrivit ut trasiga delar till 3d-skrivaren. Mest stolt är han över kugghjulen till sin fars gamla trattgrammofon.
Daniel Norée är övertygad om att det inte kommer att dröja länge innan det går att köpa 3d-skrivare på elektronikvaruhusen. Marknaden kommer att växa från CAD och 3d-modellintresserade personer som han själv, till bredare grupper som gillar design, att pyssla eller bygger modellplan.
– Det är spännande och häftigt att få vara med i den här utvecklingen, säger han.
3d-skrivarna befinner sig nu där persondatorerna befann sig på 1980-talet. Då som nu utmanar entusiaster och nystartade garageföretag de etablerade tillverkarna.
– De har anledning att känna sig hotade. Även om de billiga skrivarna ännu inte är i närheten kvalitetsmässigt så kommer de dit väldigt fort, säger Fredrik Finnberg, vd för Digital Mechanics i Västerås.
Företaget säljer 3d-utskrifter på beställning och har sett marknaden växa snabbt de senaste åren.
I somras lanserade också en av de stora på proffsmaskiner, amerikanska 3D Systems, en enkel skrivare för cirka 9 000 kronor. Även programvaruföretaget Autodesk har lanserat gratis CAD-program som riktar sig till hobbymarknaden.
Utvecklingen är inte heller helt problemfri. Immaterialrättsexperter varnar redan för ökade problem med piratkopiering när CAD-filer sprids på nätet. Fredrik Finnberg ser frågetecken kring vem som till exempel tar ansvar för kvaliteten av utskrivna produkter. Sådana säljs redan på internet.
– Det är lite vilda västern, säger Fredrik Finnberg.