Populärteknik

Pacemaker kopplas

trådlöst till internet

Med en wifi-kopplad pacemaker kan läkaren kolla sin patient via internet.<br></br> En sådan provas nu på en patient i USA.

Publicerad

En krånglande pacemaker kan vara livsfarlig för en patient med hjärtproblem.

Därför kontrolleras en pacemaker med jämna mellanrum vid ett läkarbesök.

Men nu finns en pacemaker som trådlöst kopplas till en övervakningsutrustning hemma hos patienten. Den kan då kontrolleras av en läkare via internet.

Den wifi-utrustade pacemakern är tillverkad av St. Jude Medical och opererades in av kardiologen Steven Greenberg vid St. Francis Hospital i New York.

- Övervakningsutrustningen kommunicerar med servern minst en gång per dag och överför då information från pacemakern. Då kan läkaren varnas om något inte är normalt, säger Steven Greenberg till Reuters.

- Men om något allvarligt inträffar larmas läkaren automatiskt, även om det händer klockan två på morgonen.

Det som kan kontrolleras är dels pacemakerns funktion och batteriladdning men även patientens hjärtrytm. Om den ligger utanför gränsvärdena går larmet.

– Det ökar vår möjlighet att på ett sätt som inte varit möjligt tidigare uppfatta och värdera alla problem med pacemakern och hjärtrytmstörningar som kan innebära livsfara, säger Steven Greenberg.

Patienten som fått den nya pacemakern heter Carol Kasyjanski och har lidit av svåra hjärtproblem de senaste 20 åren.

Hon var till en början orolig då det är första gången tekniken provas på en amerikansk patient.

– Men nu känns det som apparaten gett mig ett nytt liv eftersom bara snabba åtgärder kan rädda mitt liv om pacemakern krånglar eller stannar, säger Carol Kasyjanski till Reuters.