Populärteknik

Överdriven fara vid rymdpromenad

Matroshka utanför rymdstationen ISS
Matroshka utanför rymdstationen ISS

Rymdpromenader utanför rymdstationen ISS ger inte så stora strålningsmängder som man tidigare befarat. Men vid en resa till Mars ökar risken avsevärt.

Publicerad

Dockan Matroshka har tillbringat 18 månader på utsidan av ISS. Matroshka ingår i forskningsprojektet Hamlet, som ska ta reda på hur strålningen i rymden påverkar människan.

Den knappt 70 kg tunga dockan har byggts upp av 33 donerade ben med tjockleken 25mm som bakats in i plast som motsvarar mänsklig vävnad. Sedan har Matroshka klätts i en dräkt som motsvarar den som astronauterna brukar bära vid rymdpromenaderna.

Inuti Matroshka finns mängder av sensorer på olika djup och ställen av kroppen för att mätningar ska kunna göras på motsvarande ögon, lungor, mage, tarmar och njurar.

Resultatet av långtidsexponeringen visar att vistelsen utanför rymdstationen bara fördubblar den farliga strålningen jämfört med att befinna sig inne i stationen.

Marsresa svår prövning

Men ISS befinner sig fortfarande inom jordens magnetfält, vilket ger ett visst skydd mot farlig strålning. Vid en resa till planeten Mars kommer astronauter utsättas för högre stråldoser, ett problem som det kan upp till tio år att lösa tror Michael Hajek vid Wiens tekniska universitet, som deltar i projektet.

Förutom problem med farlig strålning kommer en besättning på en Marsfärd att prövas hårt psykologiskt, eftersom expeditionen beräknas till tre år. Även ben- och muskelförtvining är problem som gör att motionsutrustning måste finnas på Marsfarkosten.

Fotnot: I Hamlet deltar även Chalmers tekniska högskola