Digitalisering

”Osäkert om datalagring för appar ger effekt”

Säpo vill att meddelande-appar, som Whatsapp och Facebook Messenger, ska börja lagra användardata på samma sätt som teleoperatörerna. Foto: Patrick Sison
Daniel Westman, expert på it- och medierätt. Foto: Lars Hallström

Säpo trycker på regeringen att godkänna datalagring från meddelande-appar. Men det är inte ens säkert om den typen av mer omfattande datalagring är förenlig med EU-rätten, säger Daniel Westman, expert på it-rätt.

Publicerad

I höstas införde Sverige nya regler för datalagring för brottsbekämpande ändamål. Just nu bereder regeringen ytterligare ett nytt lagförslag som är kopplat till ett EU-direktiv, där medlemsstaterna ges möjlighet att införa en ändring som innebär att även meddelande-appar ska lagra data om sina användare. I dag är det enbart traditionella teleoperatörer som har den skyldigheten.
I ett DN Debatt-inlägg, publicerat på onsdagen, riktade Säkerhetspolisens chef Klas Friberg stark kritik mot regeringens lagförslag. Enligt Friberg innebär lagförslaget att tjänster som Facebook Messenger, Whatsapp och Snapchat undantas från lagringsskyldighet i Sverige.

”Det kommer att få allvarliga konsekvenser för svenskt brottsbekämpning”, skriver han i debattinlägget.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här