Innovation
Öppning för insekter på tallriken
Nu är det fritt fram att odla och sälja insekter som människoföda i Finland. I Sverige är det inte tillåtet än – men det kan bli.
Livsmedelsverket öppnar för att svänga i frågan.
Grannlandet Finland gör nu som Danmark och tillåter insektsodling och försäljning av insekter som människoföda – ett beslut som överraskade stort i landet när det fattades i veckan.
I Sverige står dock insektsföretagare och trampar och branschföreträdare är oroliga för att man kommer att missa tåget om Livsmedelsverket inte börjar tolka reglerna likt grannländerna.
– Det är problematiskt att vi ska vänta medan andra länder kan etablera sig på marknaden. Sverige riskerar att stå utanför och hamna på efterkälke om vi ska avvakta, säger Anders Canemyr, tillfällig vd på Livsmedelsföretagen, och en av 13 branschföreträdare som lyfter problematiken i en debattartikel på DN Debatt.
Läs mer:
Från 2018 kommer det att bli förbjudet att sälja och odla insekter om inte EU-kommissionen har riskbedömt och godkänt företagets produkter. Men länder som i dag tillåter företag att sälja och odla insekter kommer att få fortsätta fram till 2020. Efter det måste alla ansöka om tillstånd.
Anledningen till att vissa länder redan i dag godkänner insekter som ett livsmedel är ett tolkningsutrymme i den nuvarande EU-lagen om vad som räknas som nya livsmedel och inte. Men i Sverige gör man inte den tolkningen.
Hittills har det inte prövats i Sverige om insekter kan godkännas som livsmedel. Men det är inte konstigt, anser Canemyr.
– Prövningen är alldeles för kostsam, tidskrävande och gynnar endast företag och organisationer med mycket pengar, säger han.
Läs mer:
Men efter beslutet i Finland kan Livsmedelsverket nu tänka sig att se över tolkningen.
– Vi kommer att titta på hur Finland har resonerat och löst säkerhetsfrågan. Vi vill inte att insekter säljs förrän det går att bevisa att de inte är giftiga eller innehåller farliga bakterier. Så får vi se vad det blir för utfall efter det, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.
– Vi är ju inte emot insekter utan anser också att det är bra, framför allt ur ett miljöperspektiv, säger hon.
Den nya vändningen från Livsmedelsverket är något som Anders Canemyr har väntat på länge.
– Vi välkomnar att man ska se över tolkningen och hoppas att det leder till att svenska företag väljer att möta framtida alternativa näringskällor.