Digitalisering

Operatörerna tvingas byta ut Huawei: ”Rör sig om tusentals siter”

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Svenska telekomoperatörer måste byta ut sin nätutrustning från kinesiska Huawei – det slog kammarrätten i Stockholm nyligen fast. Utbytet kan bli en kostsam historia. 

Publicerad

Att Huawei utestängs från svenska 5g-nät är välkänt – och samma sak sker på fler platser i världen. I USA tvingas operatörerna även att byta ut befintlig utrustning från Huawei och ZTE, något som kommer att kosta en hel del. Den amerikanska telekommyndigheten FCC har avsatt 1,9 miljarder dollar i ett utbytesprogram, men enligt Reuters flaggar operatörerna nu upp för att utbytet kommer att kräva ytterligare 3 miljarder dollar. 

Även i Sverige måste operatörerna byta ut befintlig utrustning från Huawei. Senast den 1 januari 2025 ska den befintliga utrustningen vara borttagen. Det slog kammarrätten i Stockholm nyligen fast. Rätten anser inte att detta strider mot vare sig svensk eller internationell rätt. 

– Sveriges säkerhet är ett synnerligt starkt intresse och Post- och telestyrelsens beslut grundar sig på ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet säger rättens ordförande lagmannen Anita Linder, i ett pressmeddelande.

Telia: Begränsad påverkan

Eftersom kammarrätten är den högsta instansen för den här typen av ärenden så är beslutet således definitivt. Ny Teknik har undersökt hur detta påverkar operatörerna – och svaren varierar.  

Utrullningen av 5g i Sverige går bra och samtliga svenska operatörer har 5g-nät igång, i någon form, det visade nyligen en granskning av Ny Teknik. Telia, som för närvarande har störst geografisk 5g-täckning, påverkas inte jättemycket av kravet på att byta ut de kinesiska leverantörerna. Det säger Mattias Borrelid, pressansvarig på Telia, till Ny Teknik. 

– Beslutet från PTS om restriktioner kring Huawei har en begränsad påverkan på Telia då vi sedan tidigare valt Ericsson som strategisk partner för vårt 5g-nät, och där även Nokia är en viktig nätleverantör, säger Mattias Borrelid.

Telenor: Tusentals siter

Mathilda Wink, kommunikationsansvarig på Tele2, säger till Ny Teknik att man kommer att möta de krav som är uppsatta. Tele2 genomför sin utrullning tillsammans med Telenor i det gemensamma bolaget Net4Mobility, och Telenors presschef Boel Bengtsson ger fler detaljer: 

– Det här var ingen nyhet för oss utan var med som ett villkor i auktionen då spektrum tilldelades och det har vi utgått ifrån. Det innebär att vi har en plan för att byta ut den utrustning från Huawei som finns i delar av vårt nät. Det är en del av vår nätmodernisering, säger Boel Bengtsson, och fortsätter: 

– Inom ramen för Net4Mobility och vår nätmodernisering byter vi samtliga siter i radioaccessnätet, och där har vi sedan tidigare utrustning från Huawei. Exakt antal siter eller omfattning av utrustning från Huawei kan vi av konkurrensskäl inte gå in på, men det rör sig om tusentals siter, säger hon. 

Några statliga pengar likt de den amerikanska telekommyndigheten avsatt är dock inte att vänta i Sverige, så vitt PTS känner till. Det meddelar den svenska myndigheten Ny Teknik.