Populärteknik

Omtalade Universial Control testas till Ipad: "Holy wow!"

Lever upp till hajpen? Första beta-testerna av Universal Control ser lovande ut, men det återstår att se hur funktionen tas emot i skarpt läge. Foto: Press
Lever upp till hajpen? Första beta-testerna av Universal Control ser lovande ut, men det återstår att se hur funktionen tas emot i skarpt läge. Foto: Press

Det blev en riktig snackis efter WWDC 2021, men sedan dess har finessen försenats. Nu börjar Apple testa Universal Control, som gör det enklare att använda Ipad och Mac-datorer tillsammans.

Publicerad

Ipad OS, Apples operativsystem för surfplattor, börjar se allt mer lovande ut. Systemet fick ett helt gäng intressanta nya funktioner i och med uppdateringen till Ipad OS 15, presenterad på Apples utvecklarkonferens WWDC i somras.

Knyter samman Ipad och Mac

En av finesserna som blev mest omtalade efter var Universal Control, som gör det möjligt att använda samma tangentbord och mus till en Ipad och en Macdator – samtidigt.

Under WWDC-presentationen demonstrerade Apple exempelvis hur man kan växla mellan att använda en Ipad eller Mac genom att flytta muspekaren tills den passerar skärmkanten på någon av enheterna.

Vidareutveckling av Sidecar

Universal Control är en del av Apple Continuity, en svit av funktioner som ska göra det enklare att använda Apple-prylar som Iphone, Ipad, Apple Watch och Macdatorer tillsammans.

Just Universal Control är en vidareutveckling av Sidecar, som kom i och med Ipad OS 13/Mac OS Catalina 10.5, och gör att Ipad kan användas som en extern skärm till Macen.

Utrullningen av Universal Control har dock dröjt, till många Appleanvändares besvikelse. Löftet från Apple har varit att funktionen ska släppas ”under våren 2022” – och nu ser det ut att vara på gång.

Oklart när funktionen släpps

Under torsdagskvällen svensk tid skickade Apple ut de första testversionerna av Mac OS Monterey 12.3 och Ipad OS 15.4 till betaanvändare och registrerade utvecklare. Och med i paketet finns Universal Control.

Funktionen, som fortfarande är i beta, ser ut att imponera på utvecklare och andra betatestare:

När skarpa versioner av Mac OS Monteray 12.3 och Ipad OS 15.4 kan släppas återstår dock att se. 

På torsdagen kom även första betaversionen av IOS 15.4, som bland annat gör det möjligt öppna din Iphone med face id-funktionen när du bär ansiktsmask.