Samhälle

Oklart vem som riskerar biverkningar av Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Personer som är yngre än 65 år bör inte vaccineras med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, är det senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten. Foto: Johan Nilsson/TT
Personer som är yngre än 65 år bör inte vaccineras med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, är det senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten. Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt två svenskar har dött med den koagulationsrubbning som konstaterats vara en sällsynt biverkning från Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Senast en kvinna i 70-årsåldern. Fallen utreds, men fortfarande saknas tydliga svar på vilka grupper som riskerar att drabbas.

Publicerad

På måndagen blev det känt att en kvinna i 70-årsåldern avlidit efter att ha drabbats av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Tillståndet har av en omfattande utredning av EU:s läkemedelsmyndighet kopplats till Astra Zenencas vaccin.

Biverkningarna, koagulationsrubbning i form av blodproppar i kombination av brist på blodplättar, är väldigt sällsynta. Men allvarliga.

Hittills har fyra fall av biverkningar efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 konstaterats i Sverige. I två av fallen har personen avlidit – förutom kvinnan i 70-årsåldern även en kvinna i 60-årsåldern. Övriga två var också kvinnor, en i 30-årsåldern och en i 60-årsåldern. De vårdades på sjukhus och klarade sig.

Kvinnor överrepresenterade

De flesta inrapporterade fallen i den europeiska utredningen rör kvinnor som är under 60 år och där har symtomen inträffat två veckor efter sprutsticket. Inga riskfaktorer som kön eller ålder har dock bevisats.

Än så länge är mycket mest hypoteser, menar Peter Svensson, professor i koagulationsmedicin vid Lunds universitet.

– Men det verkar finnas goda belägg för att det finns en överrepresentation bland kvinnor och bland yngre kvinnor under 50 år, säger han och tillägger:

– Men det kan sprida sig i alla åldrar.

Hittills har 584 000 svenskar fått vaccinet i Sverige, enligt Läkemedelsverkets senaste uppdatering. Både Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten bedömer fortsatt att nyttan överstiger riskerna och rekommendationen om att enbart ge vaccinet till personer över 65 år ligger för närvarande kvar.

Något i immunsystemet

Inom forskarvärlden pågår ett intensivt arbete för att kunna förstå på vilket sätt Astra Zeneca-vaccinet bidrar till de allvarliga men sällsynta biverkningar som dykt upp i flera länder.

– Det kommer vara viktigt för framtiden att förstå det, säger Peter Svensson.

Men huruvida man kommer kunna ta reda på exakt vilka som riskerar att drabbas av de här biverkningarna är mer komplicerat, enligt Peter Svensson. Inte omöjligt, men svårt.

– Någonting man kan känna sig rätt säker på är att det är något i vårt immunsystem som reagerar på ett eller annat sätt, säger Peter Svensson.