Miljö

Oklart om mikroplast kan sprida sjukdomar till mat

Ostronodlare i Frankrike. Foto: Peter Gugerell

Forskare oroas över att det ännu inte är fastställt huruvida mikroplaster i havet kan transportera virus och bakterier till exempelvis fiskodlingar.

Publicerad Uppdaterad

Just nu är fisk- och skaldjursodlingar den snabbast växande matsektorn globalt, men sjukdomar utgör ett konstant problem för branschen. Tidigare har man uppmätt väldigt höga halter av antibiotika i odlad fisk från vissa länder, och exempelvis Frankrikes ostronodlingar har haft problem med sjukdom som har smittat konsumenter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här