Miljö

Oklart om mikroplast kan sprida sjukdomar till mat

Ostronodlare i Frankrike. Foto: Peter Gugerell

Forskare oroas över att det ännu inte är fastställt huruvida mikroplaster i havet kan transportera virus och bakterier till exempelvis fiskodlingar.

Publicerad Uppdaterad

Just nu är fisk- och skaldjursodlingar den snabbast växande matsektorn globalt, men sjukdomar utgör ett konstant problem för branschen. Tidigare har man uppmätt väldigt höga halter av antibiotika i odlad fisk från vissa länder, och exempelvis Frankrikes ostronodlingar har haft problem med sjukdom som har smittat konsumenter.

Samtidigt levereras allt fler rapporter om uppmätta halter av patogener på den plast som flyter runt i våra världshav, bland annat antibiotikaresistenta bakterier. Nu har en ny studie från University of Exeter och the Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) utrett huruvida mikroplast utgör en hälsofara och ett hot mot vår matproduktion. Kan den vara skyldig till att bära med sig virus och bakterier in i odlingarna?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här