Krönikor

”Ökad brandrisk i smartare hem?”

Linda Nohrstedt, reporter på Ny Teknik.
Linda Nohrstedt, reporter på Ny Teknik.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

KRÖNIKA. Med allt smartare hem och elnät kan hushållsapparater starta sig själva när elen är billigast eller mest miljövänlig. Men det kommer aldrig att hända hemma hos mig, skriver Ny Tekniks Linda Nohrstedt.

Publicerad

Tvättmaskinen som automatiskt drar i gång på natten, när elen är som billigast, har blivit en vanlig bild för att förklara hur smarta elnät kan fungera.

Genom att hushåll flyttar sin elförbrukning över dygnets timmar kan belastningen på elnätet minskas. På så sätt kan effekttopparna, som är allra störst på morgon och kväll, kapas och elnätet användas mer effektivt.

Men hos mig kommer ingen tvättmaskin eller diskmaskin att få automatstarta sig själv. Det beror på en händelse för 37 år sedan.

Då överhettades en diskmaskin i en villa i utkanten av Växjö. Värmen blev så stark att tändstickor i arbetsrummet självantände.

När familjen kom hem och såg brandbilar på gatan trodde de först att det hade brunnit hos grannen. Men det var deras eget hus som hade blivit totalförstört. Det måste ha varit en chockerande upplevelse.

Som tur var fanns ingen människa i huset när diskmaskinen överhettades. Men familjens hund omkom.

Min sambo var 13 år när hans barndomshem förstördes. I efterhand konstaterades att det var diskmaskinen som var orsaken. Den hade varit påslagen medan familjen åkte ner på stan för att göra ärenden. Sedan dess är alla i familjen extremt noga med att stänga av alla maskiner på nätterna.

Därför kommer vi aldrig att låta våra tvättmaskiner eller diskmaskiner bestämma själva när de ska utföra sitt arbete. Oavsett hur mycket pengar det finns att spara på ett lägre elpris.

Men det är inte i hushållsapparater som de flesta bostadsbränder startar. I flerbostadshus är en glömd spis den vanligaste brandorsaken och i villor är det soteld i skorstenen. När det gäller dödsbränder är rökning den vanligaste kända orsaken.

Men statistik för 2015 visar att hushållsapparater ändå ger upphov till en hel del eldhärjningar. Då orsakades 360 bränder i villor och 237 bränder i flerbostadshus av ”tekniskt fel”.

Rubriceringen är bred och omfattar utrustning som har drabbats av fel som inte har berott på handhavandet. Bakom siffrorna döljer sig 39 diskmaskiner, 39 torktumlare och 52 tvättmaskiner som har fattat eld.

Man kan naturligtvis invända att dessa bränder sannolikt har orsakats av äldre apparater. Dagens smarta prylar kanske inte är lika riskabla. Det går inte att utläsa av statistiken hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Men alla som har läst om batteribränder i mobiltelefoner och hoverboards har förhoppningsvis en försiktig inställning även till nyare prylar.

Både Storstockholms brandförsvar och Södertörns brandförsvarsförbund uppmanar allmänheten att låta bli att köra disk- och tvättmaskin när ingen är hemma eller under natten. Tills vidare följer jag deras råd.

Dessutom tycker jag att det är dags att belysa brandriskerna i samband med satsningar på smarta hem och smarta elnätet. Det har varit alldeles för tyst om den saken.