Övriga nyheter

"Ökad åtalsrisk" för Assange

Risken har ökat för Julian Assange att bli åtalad i USA efter den fällande spioneridomen mot Bradley Manning, hävdar Wikileaks-grundarens advokat Michael Ratner i Washington Post.

Publicerad

Assange skulle kunna ställas inför rätta som medskyldig, säger Ratner till tidningen.

Åklagarna i militärrättegången kallade Assange för en "informationsanarkist", som uppmuntrade Manning till att läcka hundratusentals hemligstämplade militära dokument och diplomatpapper.

Wikileaks källa Manning frikändes från anklagelsen om högförräderi men befanns skyldig till nästan alla andra åtalspunkter, däribland spioneri. Han riskerar många års fängelse.

Julian Assange kallar soldaten Manning för hjälte.

Assange anser att den fällande domen skapar ett "farligt prejudikat":

– Att föra ut sann information till allmänheten får aldrig betraktas som spioneri.

Ribban för avslöjare

Domen kan sätta ribban men det är oklart huruvida den blir ett hot mot framtida avslöjare.

– Att läcka hemliga dokument om sin regering är spioneri _ men är inte detsamma som att hjälpa fienden, slog domaren Denise Lind fast när hon läste upp domen mot Manning i militärdomstolen vid Fort Meade i Maryland på tisdagen.

Därmed avvek hon från Washingtonregeringens officiella linje att skapa ett prejudikat på området, något som enligt pressfrihetsexperter kunde ha fått allvarliga konsekvenser för undersökande journalistik.

Dag Blanck, föreståndare för svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att Mannings dom är ett viktigt utslag.

Läckor kan fortsätta

– Det är intressant att han inte fälldes för det allvarligaste brottet, att ha hjälpt fienden. Det hade fått allvarliga konsekvenser för vad undersökande journalister kan göra.

Det öppnar en dörr för att den här typen av läckage kan fortsätta, säger Blanck.

Blanck anser att militärdomstolen visat sin självständighet mot Obamaregeringen och dess hårdföra politik mot läckor.

– Det är lite oväntat.