Digitalisering

Ödesvecka för Neonode

Neonode N2, mintgrön.
Neonode N2, mintgrön.
Neonode N2
Neonode N2

Mobiltillverkaren Neonode har ställt in betalningarna och fordringsägarna knackar på dörren. Nu fruktar Neonode att den malaysiska tillverkaren Balda säljer ut sitt lager av Neonode-mobiler på svarta marknaden.

Publicerad

Nästa tisdag är det edgångssammanträde för mobiltillverkaren Neonode vid Stockholms tingsrätt. Då avgörs om företaget sätts i konkurs eller inte.

Storägaren och vd:n Per Bystedt har flaggat för en nyemission, men det är ont om tid. Leverantörsfakturorna är obetalda och en konkurs rycker allt närmare.

- Det behövs en bryggfinansiering på några miljoner. Till den som beviljar det kan jag som rekonstruktör bevilja bästa förmånsrätt bland fordringsägarna, säger advokaten Anders W Bengtsson tillwebbtidningen Realtid.se.

Han fruktar att det malaysiska företaget Balda, som tillverkar Neonodemobilerna och sitter på större delen av lagret av färdiga mobiler, tar saken i egna händer och säljer ut Neonodemobilerna för att få in de 28 miljoner som man har i fordran på Neonode.

Enligt svensk lag är det Neonode som äger varulagret.

- Men Balda kanske struntar i det eftersom de sitter i Malaysia, säger Anders W Bengtsson.

Enligt Realtid har Neonode erbjudit flera av sina leverantörer att kvitta obetalda skulder mot nyemitterade aktier, men många är tveksamma till en sådan lösning på problemet.