Innovation

Nytt test ger tryggare födslar

Mathias Karlsson, läkare och upphovsman till mätmetoden.
Mathias Karlsson, läkare och upphovsman till mätmetoden.

Flera svenska sjukhus ska testa ett nytt sätt att upptäcka syrebrist hos barn vid förlossningar. Den unika mätmetoden från Karlstad kan ge färre skadade barn. Samtidigt minskar antalet onödiga kejsarsnitt, enligt läkaren Mathias Karlsson.

Publicerad

Har barnet drabbats av syrebrist? I så fall gäller det att snabbt göra ett kejsarsnitt. Dessvärre är det svårt att avgöra om bebisen lider av syrebrist eller inte. Det kan leda till att pigga barn snittas i onödan eller att man missar att barn mår dåligt. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall.

Det problemet vill Karlstadföretaget Calmark lösa med en helt ny diagnosmetod.

-Vi vill hitta syrebrist som dagens metoder missar, säger läkaren och upphovsmannen Mathias Karlsson.

Det nya mätinstrumentet analyserar blodprov som tas från barnets hjässa. Sådana blodprov tas rutinmässig redan idag när man misstänker syrebrist. Men man mäter endast ph-värdet eller mjölksyran, ganska grova mått på barnets välbefinnande.

Calmark analyserar i stället mycket små koncentrationer av fem olika ämnen som läcker ut i blodet från celler som drabbats syrebrist. Testet ska snabbt ge besked om hur barnet mår med mycket större noggrannhet. Man hoppas även upptäcka syrebrister som uppstått tidigare under graviditeten, och som gör barnet känsligt för påfrestningar. Det är unikt, enligt Mathias Karlsson.

Calmark har testat den patenterade mätmetoden med en prototyp vid ett fåtal förlossningar. Efter sommaren startar läkare vid flera svenska sjukhus kliniska tester i större skala, däribland på Södersjukhuset i Stockholm.

2011 hoppas Calmark att en godkänd produkt ska vara klar för försäljning. Enligt företagets beräkningar kan marknaden vara värd flera miljarder kronor enbart inom EU. Mätmetoden kan även komma att användas för att diagnostisera syrebrist i andra sammanhang än förlossningar.

Företaget, som nu tar in 2 miljoner kronor i riskkapital från affärsänglar, har två anställda: läkaren Mathias Karlsson och civilingenjören Sofia Hjort af Ornäs. I ledningsgruppen finns en person som redan har erfarenhet av att ta en produkt för förlossningsövervakning mot marknaden. Det är Kent Olsson, tidigare vd för Göteborgsföretaget Neoventa.

För övrigt...
Ett annat svenskt företag som utvecklar teknik för förlossningsövervakning är Obstecare i Kista som mäter mjölksyra i fostervattnet. På så vis kan man tidigt upptäcka att en förlossning kommer att bli svår och långvarig. Tanken är att man då kan göra kejsarsnitt direkt för att spara lidande och pengar.

Calmark

Ort: Karlstad
Grundades: 2007
Antal anställda: 2
Finansiering: 5 miljoner