Innovation
Nytt superlabb till Solna

Satsa 101 miljoner kronor om året på ett nationellt superlabb i Solna. Det rådet får regeringen av Sveriges tyngsta anslagsgivare. Då har Sverige chans att hamna i världsklass när det gäller kampen mot de stora folksjukdomarna.
Mathias Uhlén, professor vid KTH, representerar projektet som kammade hem högsta vinsten när myndigheterna i Forskningssverige sållade agnarna från vetet.
Regeringen ska fördela drygt en miljard kronor per år under fem års tid till områden där Sverige har en chans att bli världsledande.
-?Jag är extremt glad. Det här är jätteviktigt för Sverige, säger Mathias Uhlén.
-?Vi är tre lärosäten som går ihop om satsningen: Karolinska institutet, Stockholms universitet och så vi på KTH.
Det nationella laboratoriet, eller Science för Life Laboratory, som forskarna kallar det, ska bedriva forskning inom sex områden som är viktiga för att nå snabba framsteg inom biotekniken. Dit hör tekniker för snabb sekvensiering av arvsmassa, databehandling av de enorma mängder data som genereras, biologisk bildanalys, genernas funktion samt strukturbiologi.
Det här är ett led i kampen mot stora folksjukdomar som cancer, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar med flera.
-?Vi börjar redan nästa år. Först på agendan står snabbsekvensiering av arvsmassa samt bioinformatik, säger Mathias Uhlén.
Platsen för det nya labbet är redan klart, det blir i en av de nya byggnader som uppförts vid Smittskyddsinstitutet i Solna.
De första forskarna flyttar dit redan i januari år 2010. Allt under förutsättning av regeringen beslutar att följa rekommendationen. Den saken tvekar dock inte Pär Omling, generaldirektör för Vetenskapsrådet om.
-?Regeringen har sagt att de kommer att följa våra rekommendationer. Jag skulle bli oerhört förvånad och besviken om det inte blev så, säger han.