Övriga nyheter
Nytt sätt behandla cancer

Ett läkemedel som sätter krokben för det enzym som cancerceller behöver för att överleva. Utvecklingen leds av Thomas Helleday på Karolinska institutet.
Cancercellen har fått en förändrad ämnesomsättning. Därför får den fler skador på byggstenarna till sitt dna än friska celler. Det rättar cancercellen till med hjälp av ett enzym, HTM1, som städar bort de defekta bitarna. Men om enzymet slås ut dör cancercellen.
Bakom upptäckten ligger ett forskarlag från fem svenska universitet under ledning av Thomas Helleday vid Karolinska institutet och Science for Life Laboratory.
Mekanismen öppnar för ett helt nytt sätt att behandla cancer utan de biverkningar som dagens behandlingar med cellgifter och strålning ger. För enzymet produceras överhuvud taget inte i friska celler.
– Vi har testat enzymhämmaren i djurstudier och även utfört säkerhetsstudier på människa. Nu har vi börjat tillverka substansen i de mängder som behövs för att utföra kliniska studier, säger Thomas Helleday.
Att forskare från akademien själva gör säkerhetsstudier för läkemedel är unikt.
– Med de läkemedelsplattformar som finns bland annat på Scilifelab är Sverige ett av de första länderna i Europa där läkemedelsutveckling nu kan göras helt inne i akademin.
Grundforskning under ledning av Thomas Helleday har tidigare resulterat i framgångsrika behandlingar mot vissa typer av ärftlig bröstcancer (BRCA1 och BRCA2) samt prostatacancer där hormonterapier inte längre hjälper. Den MTH1-hämmare som nu tagits är tänkt som en generell behandling av alla former av cancer.
– Vi hoppas att det ska bli en effektiv behandling mot tidiga tumörer och fungera som en underhållsbehandling av tumörer som spridit sig. Om vi inte kan bota cancern kan vi i alla fall se till att den inte fortsätter att växa, säger Thomas Helleday.
Dit dröjer det minst fyra år.