Populärteknik

Nytt köldrekord

Temperaturskillnaden mellan jorden varmaste och kallaste plats är nu nästan 150 grader Celsius. Foto: Scanpix, Google och University of New South Wales.
Temperaturskillnaden mellan jorden varmaste och kallaste plats är nu nästan 150 grader Celsius. Foto: Scanpix, Google och University of New South Wales.
Det ny köldrekordet jämfört med det gamla från 1983. Foto: Nasa
Det ny köldrekordet jämfört med det gamla från 1983. Foto: Nasa

Världsrekordet för lägsta uppmätta temperatur på jorden har sänkts med fyra grader Celsius. Den hittades via mätdata från en satellit.

Publicerad

Den kallaste platsen på jorden ligger i närheten av istoppen Dome A i Antarktis på en höjd av omkring 4 000 meter över havet ungefär tusen kilometer från Sydpolen. Där har man nu uppmätt en temperatur på minus 93,2 grader Celsius, skriver Nasa i ett pressmeddelande. Det tidigare köldrekordet på 89,2 grader uppmättes 1983 på forskningsstationen Vostok som ligger ungefär 600 km från den nya rekordplatsen.

Men det kommer även framöver vara officiellt världsrekord då det mättes med termometer. Den nya rekordnoteringen är nämligen hämtad via mätdata från Nasas satellit Landsat 8 vilket inte godkänns för rekord.

De satellitdata där den nya temperaturen hittades är från mätningar som gjordes 10 augusti 2010, men upptäcktes först nu. Men det var ingen tillfällig köldknäpp som då drabbade Antarktis. I data som fångades så sent som 31 juli 2013 hittades en temperatur på - 93,0 grader på en plats i närheten av rekordplatsen.

Vid så låga temperaturer skulle en människa utan kläder frysa ihjäl på bara några minuter, skriver The Guardian som också berättar att det är populärt bland forskare vid Sydpolen att helt nakna göra en snabb utomhusrush i temperaturer omkring - 70 grader då det tar ungefär tre minuter innan man dör.

Den lägsta temperatur som uppmätts i Sverige är - 52,6 grader som noterades i Vuoggatjålme i Lappland 2 februari 1966. Det är över 100 grader kallare än jordens varmaste plats som är Death Valley i USA där termometern letade sig upp till + 56,7 grader 10 juli 1913.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/Hp6wMUVb23c?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>