Innovation
Nykomling etta på FoU-toppen

Tre nykomlingar går rakt in bland de tio i toppen i Ny Tekniks FoU-liga. Snabbväxarna Biovitrum, Q-Med och Axis Communications tar plats bland forskningsgiganterna Ericsson, Saab och Astra Zeneca.
För 14e året i rad rankar Ny Teknik de storföretag som satsar mest på forskning och utveckling i förhållande till omsättningen. Och för första gången tar sig tre nykomlingar in bland de tio i täten.
Pharmacia-avknoppningen Biovitrum går rakt in på förstaplatsen, med en svårslagen FoU-andel på 54 procent av omsättningen.
Samtidigt slår sig snabbväxarna Q-Med i Uppsala och Axis Communications i Lund in bland de tunga teknikjättarna Ericsson, Saab och Astra Zeneca.
På andra plats finns dessutom Micronic Laser Systems, som var årets nykomling förra året.
Biovitrum har passerat omsättningsgränsen på en miljard kronor, som krävs för att komma med i FoU-ligan. Företaget står i en klass för sig när det gäller satsningar på FoU. Mer än hälften av omsättningen går till forskning och utveckling.
- Men i takt med att vi utvecklas och ökar vår försäljning av läkemedel, så kommer andelen FoU successivt att bli lägre, säger kommunikationsdirektör Anna Karin Källén.
Med från Pharmacia följde en stor forskningsverksamhet, vilket gör Biovitrum till ett av de största bioteknikföretagen i Europa. Samtidigt är det ett läkemedelsbolag under uppbyggnad. Företagets inkomster kommer framför allt från tillverkning och försäljning av ett läkemedel mot blödarsjuka.
Inom FoU är det de olika kliniska prövningarna - alla nya substanser måste gå igenom dem - som slukar allt mer resurser. I labbet utvecklas bland annat framtida mediciner mot diabetes och fetma.
Q-Med i Uppsala har, till skillnad från avknoppningen Biovitrum, vuxit från enmansföretag till drygt en miljard kronor i omsättning på tolv år.
Bioteknikföretaget Q-Med är mest känt för antirynkmedlet Restylane. Det tillverkas av hyaluronsyra med hjälp av en patenterad metod, som utvecklats av Q-Meds grundare Bengt Ågerup. Utifrån samma grundteknik utvecklar Q-Med en rad andra produkter, bland annat mot inkontinens.
Axis Communications i Lund, den tredje nykomlingen, har tagit 23 år på sig att spränga miljardvallen. Precis som Q-Med ökade Axis sin omsättning med över 30 procent förra året. För Axis del är det försäljningen av nätverkskameror som ökar kraftigt.
Var tredje anställd på Axis finns på utvecklingssidan, och förra året gick nästan 15 procent av omsättningen till FoU.
- Det är naturligtvis inget mål i sig att ha en viss procent av omsättningen i FoU. Men FoU är central för oss för att ligga steget före konkurrenterna, säger Axis vd Ray Mauritsson.
Han räknar med en fortsatt snabb tillväxt, och säger att en stor utmaning är att förvalta den innovativa företagskulturen, när företaget växer.
"Innovationslusten" är en av förklaringarna till framgångarna.
- Alla chefer är väl medvetna om att det lönar sig att ibland låta personer utveckla saker som ligger utanför ramarna. Det som i dag är vår huvudprodukt, nätverkskameror, föddes som en vild idé 1995, säger Ray Mauritsson.
All FoU inom Axis är koncentrerad till huvudkontoret
i Lund. Även för Biovitrum och Q-Med är Sverige hemmabas för forskningen. Det till skillnad från många andra FoU-intensiva storföretag, som i första hand ökar sin FoU utanför Sverige.
För Ray Mauritsson på Axis är brist på personal det enda tänkbara motivet till en eventuell utflyttning.
- Men än så länge går det bra. För något år sedan köpte vi ett litet danskt företag med två anställda, men de pendlar över bron nu.
Se lista i nytt fönster. Klicka här