Innovation

Nya misstankar om forskningsfusk

Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Anmälningar om misstänkt forskningsfusk på Karolinska fler än någonsin.

Publicerad

Antalet anmälningar om misstänkt forskningsfusk på Karolinska institutet (KI) har ökat markant i år. Anledningen tros vara den uppmärksammade Macchiarini-affären.

Hittills i år har KI registrerat 14 anmälningar om oredlighet i forskning, vilket kan jämföras med noll till_fem anmälningar de fem föregående åren, skriver Svenska Dagbladet.

– En möjlig anledning är uppmärksamheten kring Paolo Macchiarini. Folk har fått upp ögonen för det här och det finns en större vilja att anmäla, säger KI:s prorektor Henrik Grönberg till tidningen.

Centrala etikprövningsnämnden, som bland annat granskar fall av forskningsfusk åt de lärosäten som skickar in anmälningar, har också noterat en ökning.

– Vi har fått in tio ärenden i år, det är "all time high", säger kanslichefen Jörgen Svidén till SvD.

Enligt en pågående statlig utredning har samtliga landets universitet och högskolor hanterat 112 fall av misstänkt forskningsfusk åren 2010 - 2015. I 16 fall kom lärosätena fram till att det rörde sig om forskningsfusk.

Kirurgen Paolo Macchiarini lät sätta in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Två av dem dog, och strax efter operationerna uppstod misstankar om forskningsfusk. Skandalen ledde till att flera personer på nyckelposter inom KI lämnade sina uppdrag.