Premium

Nya matvanor får äggkokaren att öka trycket

Svenska folket köper allt fler färdigkokta ägg, och nu har livsmedelsförädlarna PF Food investerat i en ny kokmaskin som kan koka och skala över 16 000 ägg i timmen. Därmed har Motalaföretaget förvandlats till Skandinaviens största äggkokeri.

Publicerad

Doften av nykokta ägg känns redan ute i inlastningen där äg­gen lyfts över, 30 åt gången, till ett transportband som för in dem i maskineriet. Första steget är att de faller ner på en liten metallspets som pickar dem i den trubbiga änden.

– Det är för att få in vatten mellan skalet och hinnan under kokningen. Då blir de lättare att skala, förklarar Magnus Franzén, vd på kokeriets hälftenägare Mixum AB. En skruvtransportör tar äggen framåt genom kokdelen i rätt hastighet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här