Innovation
Nya materialet klarar hypersoniska projektiler

Britternas hydrogel ska stoppa föremål som skjuts med fem gånger ljudets hastighet. Projektiler som träffade materialet i 5 400 km/h förblev intakta.
Forskare vid University of Kent har gjort ett genombrott inom syntetisk biologi, ett forskningsområde som kombinerar naturvetenskap och ingenjörskonst. För första gången har man fått fram ett material som kan stoppa hypersoniska projektiler, som rör sig med en hastighet som är fem gånger snabbare än ljud. Det skriver universitetet i ett pressmeddelande.
Drar nytta av stöttåligt protein
De proteinbaserade material som kan bli resultatet av genombrottet har döpts till TSAM (Talin Shock Absorbing Materials). Universitetet har utgått från proteinet talin, som fångar upp upp stötar i cytoplasman – den trögflytande vätskan innanför cellmembranet. Vid forskarnas polymerisation av talin följde molekylens stötupptagande egenskaper med.
Tekniken är redan patenterad. Och förutom militära användningsområden, som i skottsäkra västar och fordon, kan materialet även vara intressant för föremål i omloppsbana samt andra rymdapplikationer.
Färdas snabbare än rymdpartiklar
Forskarna har testat hydrogelen genom att beskjuta den med projektiler som färdas med 1,5 km per sekund, vilket motsvarar 5 400 km/h. Det är snabbare än partiklar i rymden, som vanligtvis färdas omkring 1 km/sekund. Skjutvapen som forskarna använde kan prestera mellan 0,4-1,0 km/sekund.
Vid testet användes små skott av basalt med en storlek på 60 nanometer, upp till större skärvor av aluminium. En egenskap hos TSAM är att projektilerna förblir intakta, vilket kan vara intressant inom rymdforskning – exempelvis för att samla in och studera rymdskrot.