Innovation
Nya materialet kan kyla sig själv vid extrem hetta

Ett nätverk av mikrokanaler med flödande vätska låter forskarnas polymer anpassa sig till värme, som människokroppen. Det nya materialet kan bland annat användas i rymdstationer för att omvandla solstrålning till el.
Ett nytt kompositmaterial kan reglera sin egen temperatur på samma sätt som människor, djur och växter gör. Materialet presenteras i en studie från University of Nottingham. I studien beskrivs hur man lägger in ett nätverk av mikrokanaler i en syntetisk polymer, som med flödande vätska anpassar temperaturen.
– Naturen använder fluidik för att hantera och reglera däggdjurs temperaturer, samt i växter för att absorbera solstrålning genom fotosyntes. Och vår forskning använder en bladliknande modell för att imitera den här funktionen i polymeren, säger studiens huvudförfattare Mark Alston, som är biträdande professor i miljödesign vid University of Nottingham.
Öppnar nya möjligheter för plasten
Värmeavledningen kan justeras exakt efter de förhållanden som råder för stunden, och forskarna anser att deras tillvägagångssätt kan öppna upp nya användningsområden för plasten.
– Det här tillvägagångssättet kommer ge ett avancerat material som kan absorbera stark solstrålning, på samma sätt som den mänskliga kroppen gör för att kyla sig själv oavsett vilken miljö den placeras i. Ett material med den här funktionen skulle kunna användas som ett värmereglerande system på brännskador, för att kyla yttemperaturen på huden och skynda på och övervaka läkningen, säger han.
Materialet kan också vara högintressant för rymdindustrin. Stark solstrålning riskerar att påverka säkerheten hos materialen i rymdstationer. Det är inte bara det nya materialets kylande egenskaper som är intressanta, utan även möjligheten att transportera det heta kylmedlet till en tank, där energin sedan kan omvandlas till elektricitet – eller helt enkelt användas för att värma upp till exempel vatten på rymdstationen.
Laboratorieexperimenten har utförts i samarbete med brittiska statens forskningsinstitut Scientific Research Facilities Council. Nu är nästa steg att få loss pengar för att bygga en demonstrator som forskarna kan visa upp för rymd- och flygindustrin.