Populärteknik

Nya Macbook Air blir först med värstingchippet M2

En uppdaterat Macbook Air blir första datorn med M2-chippet. Foto: Press
En uppdaterat Macbook Air blir första datorn med M2-chippet. Foto: Press

Apple gasar vidare med satsningen på egenutvecklade chipp. Under måndagskvällen lanserades en ny Macbook Air – med uppdaterad design, magsafe-laddning och den pinfärska M2-kretsen.

Publicerad

Det har nu gått år sedan Apple lanserade den första generationen av egenutvecklade arm-chipp, M1.

Under öppningen av utvecklarkonferensen WWDC 2022 lanserades uppföljaren M2, som vi bland annat kommer att hitta i en färsk Macbook Air-modell.

Låt oss börja där. Den senaste Macbook Air, lanserad 2020, var en av de första datorerna med M1. Chippet gav Air-modellen en välkommen uppdatering gällande prestanda och batteritid, exempelvis. Designmässigt kändes dock Macbook Air rätt föråldrad, med tjocka skärmkanter.

Ny Tekniks expert Kalle Wiklund berättar och förklarar produktnyheterna som Apple lanserade.

Snabbare och smartare

Det vill Apple åtgärda nu. Nya Macbook Air är utrustad med Liquid Retina-panel på 13,6 tum som sträcker sig betydligt längre ut mot kanterna, precis som på Macbook Pro från i höstas. Designen innebär också att även Macbook Air får en så kallad "notch", en utskärning i toppen på skärmen som bland annat rymmer webbkameran.

Maximal ljusstyrka på nya Macbook Air är 500 nits, vilket ska göra modellen 25 procent ljusare än föregångaren. Även webbkameran har uppdaterats, och har numera 1080p-upplösning och en större bildsensor som ska ge ljusare bild även i mörka miljöer.

Åtta cpu-kärnor

Datorn huvudnummer är så klart M2-chippet. Apple tar i sedvanlig ordning i med tårna under presentationen, och utlovar bland annat Macbook Air är upp till "40 procent snabbare" än föregående modellen.

M2 är uppföljaren till Apples första egenutvecklade arm-chipp, M1. Foto: Apple
M2 är uppföljaren till Apples första egenutvecklade arm-chipp, M1. Foto: Apple

M2-chippet har totalt åtta prestanda- och effektivitetskärnor, kombinerat med en uppdaterat grafikprocessor med upp till tio kärnor.

Maxminne på 24 GB

Precis som föregångaren är M2-chippet byggt med 5 nm-teknik. Ombord finns 20 miljarder transistorer – 25 procent fler än på M1, enligt Apple. Minnesbandbredden på det nya chippet har utökats till 100 GB/s. Den gemensamma minnespoolen, som CPU och GPU delar på, är på max 24 GB. Max-lagringen ligger å sin sida på 2 TB.

Grundmodellen, med åtta cpu- och gpu-kärnor, kommer dock med 8 GB i gemensamt minne samt 256 GB i lagring.

Allt detta ska göra att Macbook Air är bättre på att hantera större och mer komplexa arbetsuppgifter än en Air med M1. Apple nämner en prestandaförbättring "18 procent" - vilket innebär att det ska gå ungefär 20 procent snabbare använda filter och effekter i Photoshop.

Den typen av jämförelse är dock vanskliga. Exakt hur mycket bättre M2 presterar återstår att se, men vi vet att M1 förde med stora förbättringar på flera fronter.

Till skillnad från förra Macbook Air saknar den nya modellen fläktar för kylning. En intressant designval – med tanke på att Apple hävdar att maskinen ska ha kraftfullare prestanda. Å andra sidan för det med sig att datorn blir tystare.

Så mycket kostar färska Macbook Air

Nya Macbook Air kommer dessutom med två Thunderbolt-portar, en hörlursingång (hör och häpna!) samt en magsafe-port för laddning.

Datorn ska mäkta med 18 timmars videouppspelning på en laddning, utlovar Apple. Det är ingen förbättring sett till antalet minuter jämfört med föregången – men nya Macbook Air har förvisso något större skärm och bättre prestanda.

Datorn är 11,3 mm tjock, och väger in på 1,2 kg.

Macbook Air landar i butik i juli, med en prislapp som startar på 16 495 kronor.