Populärteknik

Nya Cheetah tar sig över hinder utan att se

Den MIT-utvecklade roboten Cheetah utvecklas nu i en tredje upplaga, som ska fungera utan att 'se'. Foto: Sangbae Kim et al/MIT
Den MIT-utvecklade roboten Cheetah utvecklas nu i en tredje upplaga, som ska fungera utan att "se". Foto: Sangbae Kim et al/MIT

Den senaste versionen av roboten Cheetah ska kunna ta sig över hinder och genom svår terräng utan visuella hjälpmedel.

Publicerad

Den MIT-utvecklade roboten Cheetah utvecklas nu i en tredje upplaga. Den nya versionen ska kunna ta sig upp för trappor och över hinder utan hjälp av vare sig kamera eller visuella sensorer. Det öppnar bland annat upp för att roboten kan användas för att undersöka miljöer som är svåra, smutsiga eller farliga för människor, berättar MIT News.

Cheetah kommer att ha visuella hjälpmedel, men ska inte behöva vara beroende av dessa för att ta sig fram.

”Det finns många oväntade beteenden som roboten borde kunna hantera utan att vara alltför beroende av synen. Synen kan vara brusig, delvis felaktig och ibland inte tillgänglig och om du måste lite för mycket på synen måste din robot vara väldigt exakt i sin position och kommer då att bli långsam. Vi vill att roboten förlitar sig mer på taktil information. På så sätt kan den hantera oväntade hinder medan den rör sig snabbt” säger Sangbae Kim, docent i maskinteknik vid MIT, som har utformat Cheetah.

Cheetah behöver inga visuella hjälpmedel

En särskild algoritm för kontaktdetektering hjälper Cheetah att avgöra när den ska ta ett steg, dra tillbaka ett ben eller svänga det. En annan algoritm hjälper Cheetah att återfå balansen om den exempelvis utsätts för en spark.

Den nya versionen av Cheetah kan också sträcka sig bakåt och framåt, vrida sig från sida till sida.

Cheetah 3 kommer att presenteras under den internationella konferensen för intelligenta robotar i Madrid i oktober.

Se video på Cheetah 3 nedan

Mer om Cheetah

Den MIT-utvecklade roboten Cheetah väger omkring 40 kilo och ska vara lika stor som en fullvuxen labrador. Den tredje versionen av roboten är byggd för att ta sig fram utan att vara beroende av visuella hjälpmedel, men har sådana inbyggda.

Källa: MIT News