Samhälle

Ny varning om kemisk krigföring i Ukraina

Ett bostadshus i Charkiv nordöstra Ukraina. Bild från i söndags. Foto: Andrew Marienko/AP/TT
Ett bostadshus i Charkiv nordöstra Ukraina. Bild från i söndags. Foto: Andrew Marienko/AP/TT

Det är möjligt att Ryssland planerar att använda biologiska eller kemiska vapen i en så kallad falsk flagg-operation, enligt Storbritanniens försvarsdepartement. Det vill säga anklaga Ukraina för att ha sådana vapen för att sedan inleda en egen attack med dem.

Publicerad

Det brittiska utrikesdepartementet skriver på Twitter : "Ryska anklagelser om att Ukraina ämnar använda kemiska och biologiska vapen fortsätter att komma. Vi har inte sett några bevis som stöder dessa anklagelser."

Syftet skulle vara att anklaga Ukraina för att använda den typen av vapen.

Natochefen Jens Stoltenberg sade i en intervju med tyska Welt am Sonntag i helgen att ryska påståenden om laboratorier för kemiska och biologiska vapen i Ukraina är "absurda".

– Nu när dessa falska påståenden har framförts måste vi vara vaksamma eftersom det är möjligt att Ryssland självt kan planera anfall med kemiska vapen med dessa lögner som förevändning, säger Stoltenberg.

– Det skulle vara ett krigsbrott, fortsätter han.

”Kan inte backa”

Charles Miller, doktor i statsvetenskap och expert på militära konflikter, verksam vid Australian National University, ser det inte som otänkbart att Ryssland använder påstådda kemiska vapen i Ukraina som ursäkt för en egen attack.

– Jag skulle inte satsa pengar mot det. De fördömanden som redan har riktats mot Ryssland har inte satt stopp för Ryssland. Och Vladimir Putin har redan gått så pass långt – som många andra analytiker har sagt – att han nått den punkt där han går in med allt.

– Han kan inte backa, och kommer antagligen att ta fler och fler risker. Jag vet inte hur många politiska alternativ som omvärlden har att ta till. Vi har redan strikta sanktioner, och förser Ukraina med vapen helt öppet. Det finns inte så mycket det internationella samfundet kan göra, mer än att gå in i kriget, vilket jag inte tror att man gör, säger Miller.

Fortsatta samtal

Tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, rapporteras flera höga smällar ha hörts i huvudstaden Kiev.

En ny runda samtal mellan Ryssland och Ukraina hölls på måndagen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att man kommer att fortsätta samtalen på tisdag.

– Det är möjligt att det blir en diplomatisk lösning, men jag tror inte att det händer än. För Ryssland kommer att vilja se om man kan öka pressen på ukrainarna och nå en militär lösning. Jag tror att förutsättningarna för att förhandla fram en fred finns först när ryssarna kommer till slutsatsen att de inte kan vinna på slagfältet, säger Charles Miller.

I ett videomeddelande som tidigt på tisdagsdygnet publicerades på Telegram talar Zelenskyj direkt till ryska soldater på ryska.

– Ryska värnpliktiga! Lyssna mycket noga på mig. Ryska officerare! Ni har redan förstått allt, säger presidenten enligt CNN.

– Å det ukrainska folkets vägnar ger jag er en möjlighet att överleva. Om ni överlämnar er till våra styrkor så kommer vi att behandla er så som människor bör behandlas – med värdighet, fortsätter han.