Innovation
Ny transplantationsteknik ger blind man synen tillbaka
En startup i Israel har tillverkat en artificiell hornhinna, som kan transplanteras till människor utan någon omfattande operation. Den första operationen har nu genomförts, och den tidigare blinda patienten kan nu återigen se.
Det var en 78 år gammal man med hornhinneblindhet som botades, enligt tidningen Israel Hayom. Han hade innan operationen varit blind på båda ögonen i 10 år men efter att ha fått en artificiell hornhinna kunde han båda känna igen sin familj och läsa text.
– Att vara i rummet i den stunden var surrealistiskt. Att se en människa återfå sin syn efter många års hårt arbete var rörande, och det var många tårar i rummet, säger mannen bakom innovationen, Gilad Litvin, till Israel Hayom.

Det är startup-företaget Corneat – namnet kommer av det latinska namnet för hornhinna, cornea – som står bakom tekniken. Det är inte första gången en artificiell hornhinna transplanteras till patienter, det gjordes redan 2007 på Universitetssjukhuset i Linköping. Men Corneats använder sig av en enklare teknik än andra gjort tidigare, vilket gör att det inte krävs någon omfattande operation för transplantationen.
Artificiell hornhinna inuti ögonväggen
Det israeliska företaget transplanterar den artificiella hornhinnan inuti ögonväggen. Fibroblaster – en typ av bindvävscell – gör tillsammans med kollagen att implantatet integreras fullt i ögat på ett par veckor, enligt Corneat. Dessutom påstår bolaget att ögat läker snabbt och att resultatet ser ganska naturligt ut.
Filmen nedan förklarar mer ingående hur tekniken fungerar:
Varje år drabbas två miljoner människor av hornhinneblindhet i världen, vilket gör det till en av de vanligaste orsakerna till blindhet. Det kan botas genom transplantation av en hornhinna, ofta från en död person, men där trumfar efterfrågan tillgången.