Innovation

Ny metod förvandlade koldioxid till flygbränsle

Oxford University kan ha utvecklat en lösning som skulle kunna appliceras på exempelvis flygplans- eller bilmotorer, och omvandla koldioxidutsläppen till bränsle. Foto: HuffTheWeevil
Oxford University kan ha utvecklat en lösning som skulle kunna appliceras på exempelvis flygplans- eller bilmotorer, och omvandla koldioxidutsläppen till bränsle. Foto: HuffTheWeevil

Med utgångspunkt från koldioxidutsläpp lyckades forskare vid Oxford University skapa flygbränsle. Deras teknik öppnar för helt nya möjligheter avseende klimatåtgärder.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

Flyget tittar på elektriska drivlinor med batterier eller bränsleceller – och fordonsindustrin är på väg att fasa ut förbränningsmotorn. Men det kan vara så att Oxford University har utvecklat en lösning som skulle kunna appliceras, det vill säga tillämpas, på exempelvis flygplans- eller bilmotorer, och omvandla koldioxidutsläppen till bränsle.

Forskarna utvecklade sin experimentella teknik i en reaktor av rostfritt stål som värmdes upp till 350°C. Citronsyra och väte tillsammans med en katalysator bestående av järn, mangan och kalium blandades med CO2. Koldioxiden fördes över från en specialbehållare, men tanken från forskarna är att metoden ska kunna applicerad direkt vid källan, exempelvis en skorsten. Det skriver Wired

Resultatet blev bara några få gram flygbränsle, men det handlar ändå om ett genombrott med en stor potential. För tekniken skulle kunna användas på allt från bilar till industrin – eller för all del på den koldioxid som fångas in från luften.

– Den globala uppvärmningen accelererar och vi har enorma koldioxidutsläpp. Infrastrukturen för kolbaserade bränslen finns redan på plats. Den här processen skulle kunna hjälpa oss att minska klimatförändringen och använda den nuvarande kol-infrastrukturen för en hållbar utveckling, säger Tiancun Xiao vid Oxford-universitetets kemiinstitution. 

Han är författare bakom den studie som har publicerats i Nature Communications. Enligt Xiao är Oxfords teknik billigare än andra existerande metoder inom området, framför allt för att processen kräver en mindre mängd elektricitet. Även utomstående forskare har uttalat sig i positiva ordalag, även om experimentet har en lång väg kvar till en större produktion.

– Det här ser annorlunda ut, och det ser ut som att det skulle kunna fungera. Att skala upp är alltid ett problem och det kommer nya överraskningar när du går över i en större dimensioner. Men sett som en långsiktig lösning så är idén om en cirkulär kol-ekonomi definitivt något som skulle kunna tillhöra framtiden, säger Joshua Heyne, ingenjör inom kemiteknik vid University of Dayton.