Innovation

Ny Macchiarini-utredning presenteras

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Karolinska institutet (KI) utövade påtryckningar för att Paolo Macchiarini skulle få jobb på Karolinska universitetssjukhuset.

Publicerad

I dag kommer en rapport som klargör om KI begick ytterligare fel i fallet med den nu ökände kirurgen.

Ursäkterna har duggat tätt i spåren av den så kallade Macchiarini-affären. Flera har avgått. Kirurgens verksamhet som gick ut på att han tilläts experimentera med syntetiska luftstrupar på svårt sjuka patienter har utretts flera gånger om.

Nu är det dags för en extern utredning av Karolinska institutets agerande att presenteras. Det sker vid en pressträff klockan 10.30 i dag.

Redan i fredags fick styrelseordförande Lars Leijonborg veta vad som står i granskningen, som letts av juristen Sten Heckscher. Leijonborg valde under samma dag att lämna sin post, även om han förnekade att det var kritiken som låg bakom avgången.

Tidigare i förra veckan bad Karolinska institutet om ursäkt för sitt agerande i fallet Macchiarini, men först efter att Karolinska universitetssjukhuset hade bett om ursäkt. Sjukhusets ursäkt, i sin tur, var ett direkt resultat av Kjell Asplunds utredning av hanteringen av Macchiarinis kliniska verksamhet. Av utredningen framgick bland annat att KI utövade påtryckningar för att sjukhuset skulle anställa Macchiarini.

KI har erkänt påtryckningarna, men först efter att utredningen blev offentlig.