Digitalisering

Nvidia/Arm – historiens största halvledaraffär skrotas

Nvidias vd Jen-Hsun Huang visar upp ett grafikkort vid en mässa 2017. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT
Nvidias vd Jen-Hsun Huang visar upp ett grafikkort vid en mässa 2017. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Det kunde ha blivit tidernas uppköp i halvledarindustrin. Nu meddelar Nvidia att planerna på att köpa Arm avvecklas – efter myndigheternas farhågor kring affären.

Publicerad

Nyheten om att grafikkortstillverkaren Nvidia köper chipbolaget Arm för 350 miljarder kronor slog ner som en bomb i september 2020.

Viktig framtidsinvestering för Nvidia

Det planerade sammanslagningen mellan Nvidia och Arm, världsledande inom sina områden, siades få en enorm betydelse för den fortsatta utvecklingen av ai-beräkningar på alla plattformar.

Men förvärvet stötte snabbt på patrull hos konkurrensmyndigheterna. Amerikanska Federal Trade Commission, FTC, har sagt att affären bör stoppas – eftersom man befarar att den skulle ge Nvidia för stor kontroll över teknik som konkurrerande chipbolag förlitar sig på vid tillverkning. Liknande tvivel har hörts även från EU-kommissionen och brittiska myndigheter.

Miljardkompensation väntar

Nu har Nvidia officiellt meddelat att man överger planerna på att köpa Arm. Beskedet lämnades i går måndag, drygt ett och halvt år efter att affären presenterades.

Att affären skrotas betyder också att Nvidia måste betala drygt 1,2 miljarder dollar i kompensation till Softbank, det japanska investmentbolaget som är Arms nuvarande ägare.

"Arm har framtiden för sig"

Softbank, å sin sida, förbereder sig på att ta Arm till börsen. Det ska ske under bolagets brutna räkenskapsår som börjar den 1 april.

– Arm har framtiden för sig. Vi kommer att fortsätta arbeta nära dem, även om vi inte går samman. Jag förväntar mig att Arm kommer att stå för den viktigaste cpu-arkitekturen under det kommande decenniet, säger Jensen Huang, Nividas vd, i en kommentar till Engadget.