Digitalisering

Nu stoppar EU överpriser på mobildata

Viviane Reding
Viviane Reding

Till sommaren ska det vara slut på ockerpriser på mobil datatrafik i utlandet. It-kommissionären Viviane Redings nya förslag gör att de kan sänkas med upp till 90 procent.

Publicerad

Det nya förslaget innebär att roamingavgifterna regleras inte bara på röstsamtal utan även på sms och datatrafik i Europa.

Det förhandlades fram i veckan och kommer med all sannolikhet att röstas igenom av Europaparlamentet mellan den 21 och 24 april.

Därmed gör sig it-kommissionären Viviane Reding åter ovän med de stora mobiloperatörerna i Europas turistländer som är de stora vinnarna på dagens överpriser.

Fransk operatör värst
- Värst är en stor operatör i Frankrike som tar ut tio euro per megabyte av oss, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på operatören Tre i Sverige.

Det priset kommer nu att sänkas med 90 procent.

Den nya överenskommelsen innebär att operatörer får ta ut högst en euro per megabyte i roamingavgift från den 1 juli i sommar. Nivån sänks till 0,80 euro nästa år och 0,50 euro året därpå.

Samtidigt regleras roamingavgiften på sms till 0,04 euro, ungefär 40 öre.

Drygt en krona för sms
Till dessa priser tillkommer moms och hemoperatörens egen marginal. Men för sms begränsas slutkundens pris till 0,11 euro, drygt en krona, exklusive moms.

Förslaget innehåller också en fortsatt sänkning av slutkundernas samtalspriser som 2011 ska vara nere i 0,35 euro för gjorda samtal och 0,11 for mottagna, exklusive moms.

Viviane Reding drev trots hårt motstånd från operatörerna igenom regleringen av samtalspriser första gången 2007.

Skydd mot chockräkningar
Fler nyheter i den nya regleringen är att samtal ska debiteras per sekund, efter de första 30 sekunderna.

Dessutom måste operatörerna införa ett kostnadsfritt skydd mot chockhöga räkningar. En gräns ska finnas för datatrafik vid 50 euro exklusive moms, troligen per månad även om detta inte framgår av EU:s information.

Skyddet ska vara automatiskt för den som inte uttryckligen avstått från den 1 juli 2010, och operatören ska varna kunden när räkningen nått 80 procent av gränsvärdet.