Populärteknik

Nu serveras första rymdodlade maten

Här är de första rymdodlade grönsakerna som ska serveras till astronauterna på den internationella rymdstationen. Foto: Nasa
Här är de första rymdodlade grönsakerna som ska serveras till astronauterna på den internationella rymdstationen. Foto: Nasa

Astronauterna på den internationella rymdstationen ska nu för första gången äta mat som de odlat själva.

Publicerad

Måndag 10 augusti 2015 kommer att skrivas in som ett viktigt datum i livsmedelshistorien. Då serveras för första gången en måltid på en rymdfarkost där maten odlats ombord, skriver Nasa.

Det är astronauterna på den internationella rymdstationen ISS som då ska serveras sallad som de själva planterade 8 juli och som nu är mogen för skörd.

Men de får bara äta upp hälften av grönsaken då resten ska frysas in och transporteras till jorden för analys.

För att försäkra sig om att salladen är ätlig gjordes en testodling ombord på ISS 2014. Men den salladen serverades inte som måltid utan skickades till jorden där man kunde konstatera att den rymdodlade maten var lämplig som föda.

Den sallad som nu ska ätas upp har odlats i det specialbyggda växthuset Veggie där plantorna belysts av röda och blå LED-lampor som blandats till ett lila/rosa ljus som har en ideal våglängd för att befrämja tillväxt.

Men Veggie har även försetts med ett grönt ljus för att salladen ska se mer aptitlig ut när astronauterna ser den växa upp.

Grönsaksodlingen på ISS är ett led i Nasas forskning om mathållningen i framtida årslånga rymdexpeditioner och hur man ska kunna odla i större skala om det byggs baser på andra planeter.

Men erfarenheterna från försök med odling i rymden har redan fått betydelse här på jorden. Nasa samarbetar exempelvis med Dubai för att överföra rymdtekniken till odling på marken i stora växthus liknande Veggie som gör det möjligt att odla grösaker även i heta ökenområden i ett land som idag importerar 95 procent av sina grönskare och sin frukt.

Salladen som astronauterna ska äta idag är romansallad vilket är en av ingredienserna i Caesarsallad. Så den som vill få lite rymdkänsla under middagen vet vad som ska serveras.