Populärteknik

Nu är Nasas helikopter redo för Mars

I cirka 2,5 månad är det tänkte att helikoptern ska vila på Perseverances mage innan den får testa sin propeller på Mars. Foto: Nasa
I cirka 2,5 månad är det tänkte att helikoptern ska vila på Perseverances mage innan den får testa sin propeller på Mars. Foto: Nasa

I sommar planerar Nasa att skicka nya rovern Perseverance till Mars. Med följer en helikopter som även den ska undersöka den röda planeten.

Publicerad

Om allt går som planerat så beger sig Nasas Mars-helikopter mot den röda planeten någon gång mellan den 17 juli och 5 augusti 2020. Och som det ser ut nu så pekar mycket på att tidsplanen håller.

De senaste veckorna har Nasa monterat maskinen och genomfört några sista nödvändiga tester. Nu är helikoptern monterad på Perseverance, skriver Nasa.

Perseverance? Det är vad Nasas nya rover som ska rulla på Mars är döpt till. Resans stjärnspelare.

För lite mer än ett år sedan bevisade Nasa att deras helikopter kan flyga under de förutsättningar som ges på Mars. I JPL:s rymdsimulator kunde forskningsgruppen återskapa något som liknar tyngdkraften och atmosfären på Mars. I den testmiljön lyckades helikoptern att lyfta.

Propellerns radie uppmäter 1,2 meter i diameter och väger 1,8 kg. Helikoptern är inkapslad på roverns ”mage” och där kommer den att stanna ungefär ett år.

Rovern och helikopter landar på Mars den 18 februari 2021.

Först i maj samma år, runt 2,5 månader efter att Perseverance landat, ska helikoptern genomföra sin första testflygning på upp till 30 dagar.

Om helikoptern är en lättviktare så är Perseverance raka motsatsen. Den väger 1 025 kg. Perseverance sätts på Mars för att leta efter tecken på tidigare mikrobiellt liv och för att undersöka klimatet på Mars. Den kommer också samla in prover som ska undersökas när rovern återvänder till jorden.