Digitalisering

NSA stäms för övervakning

Edward Snowden trädde fram och bekräftade att han läckt uppgifter om USA:s övervakningsprogram. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix
Edward Snowden trädde fram och bekräftade att han läckt uppgifter om USA:s övervakningsprogram. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix

I USA har 19 organisationer stämt säkerhetstjänsten NSA inför rätta. De hävdar att NSA kränkt deras medborgerliga rättigheter genom den elektroniska övervakning myndigheten ägnat sig åt.

Publicerad

Bland organisationerna bakom stämningen, som lämnades in i en federal domstol i Kalifornien på tisdagen, finns Human Rights Watch och Greenpeace.

De hänvisar bland annat till ett utslag i Högsta domstolen 1958 om medborgarnas åsikts- och organisationsfrihet; enligt HD-utslaget skyddas sådana friheter av det första tillägget ("first amendment") till författningen. Organisationerna anför att elektronisk övervakning leder till att medlemslistor och åsiktsutbyte inte kan fredas, vilket strider mot författningstillägget.

Samtidigt har den hemliga domstol som kan granska de nationella säkerhetsmyndigheternas arbete i ett separat mål tagit upp frågan om övervakning får sekretessbeläggas. I målet, som gäller kunddata hos IT-jätten Yahoo, uppmanade domstolen i måndags regeringen att se över vilka dokument som kan offentliggöras.

Microsoft hävdar att de senaste veckornas medierapportering om övervakningen innehåller felaktigheter. På tisdagen uppgav sig företaget ha skrivit till USA:s justitieminister och bett om lov att offentliggöra mer om hur säkerhetstjänsters krav på tillgång till kunddata hanteras.