Premium

Norrsken satsar miljoner på startups som kan hjälpa till mot corona

Sökes: Startupbolag som kan hjälpa till att mildra effekterna av corona-utbrottet. Finnes: En svensk stiftelse som är beredd att satsa miljoner på ny teknik som kan stävja pandemin.

Publicerad

”Målet: Hitta lösningar på svåra samhällsproblem med ny teknik”. Redan från start hösten 2016 hade Niklas Adalberth, medgrundare av Klarna, en tydlig vision för stiftelsen Norrsken.

Sedan dess har Norrsken investerat i startuper som matsvinns-tjänsten Karma, e-hälsobolaget Doctrin och hållbarhetsplattformen Worldfavor.

”Släppte i princip allt annat”

Nu har corona-utbrottet fått Norrsken att omprioritera vad verksamheten ska arbeta med. I måndags förra veckan bestämde sig stiftelsen för att i princip släppa allt annat, och sätta upp en efterlysning efter initiativ som kan hjälpa till att mildra effekterna av covid-19-spridningen.

– Vi letar efter allt som kan få en stor effekt på kort sikt. I nuläget handlar det mer om att skala upp produktion av existerande fungerande teknik som respiratorer och skyddsmasker än att sätta hoppet till produkter och projekt som kan få stor påverkan på medel- till lång sikt, säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken, till Ny Teknik.

– Vi ser dock många spännande initiativ kopplade till hur man kan använda digitala lösningar i vård för att förbättra interaktionen mellan läkare och patient, eller ersätta sjuksköterskor som testar patienter för corona med robotar så att man minskar risken för att vårdpersonal ska smittas, fortsätter han.

Norrsken: Responsen är enorm

Uppmaningen från Norrsken har tagit skruv i startup-världen: I dagsläget har närmare 500 unga bolag, projekt och initiativ kontaktat stiftelsen via actionagainstcorona.org för att få stöd.

– Responsen har varit enorm. Flödet av företag, organisationer och privatpersoner som vill engagera sig och stötta tar aldrig slut. För att kunna arbeta så effektivt som möjligt fick vi direkt efter att ha lanserat sajten även bygga en helt ny voluntärmatchnings-plattform tillsammans med teamet bakom GoodUp.

Exakt hur mycket pengar som Norrsken investerar i initiativet vill stiftelsen inte säga, men det rör sig om ”tiotals miljoner kronor”.

– Det är inte en engångssumma, utan många summor av varierande belopp. Var vi landar i slutänden beror på vad det är för initiativ som kommer in till oss.

En intressant aspekt är att det inte bara ska handla om rena investeringar via Norrskens riskkapitalfond – utan det kan även bli aktuellt att donera pengar.

Hur ser urvalskriterierna för donationer ut? Skiljer sig dessa mot motsvarande för rena investeringar?

– Vi tittar i princip på samma kriterier: Hur ser teamet ut? Vilken impact eller genomslag kan produkten ha? Hur snabbt kan den skala och till vilken kostnad? Skillnaden är att genom donationer kan vi också stötta non-profits.

Hur har cornonautbrottet påverkat dig på ett privat plan?

– Det som har påverkat mig mest är att se den fantastiska vilja och engagemang som finns hos mina kollegor och i samhället att lösa detta. Det ger en enorm känsla av hopp, säger Erik Engellau-Nilsson.