Digitalisering

Nordiska tronföljare morgondagens ledare

Victoria of Sweden
Victoria of Sweden

Kronprinsessan Victoria, kronprins Hakon av Norge och prins Fredrik av Danmark är alla invalda i den nystartade exklusiva klubben ”Global Leaders of Tomorrow”. Här finns också svenskarna Niklas Zennström och Cristina Stenbeck.

Publicerad

Victoria of Sweden. Den världsomspännande organisationen World Economic Forum har valt ut drygt 200 män och kvinnor under 40 år från 70 länder i ett långsiktigt program döpt till "Global Leaders of Tomorrow.

Varje år ska nya unga framtidsledare väljas in tills man har 1.111 personer i projektet. Antalet medlemmar ska sedan ligga konstant på den nivån.

Skapa en strategi för år 2020 Uppdraget går under namnet "2020 Initiativ" och går ut på att arbeta fram visioner som ska förverkligas till 2020.

Målet är att identifiera dynamiken och komplexiteten i den framtida industriella och samhälleliga utvecklingen. Strategierna ska översättas till konkreta handlingsplaner som ska sättas i verket så fort det går för att realisera visionen för år 2020.

USA-namnen dominerar listan över unga globala ledare - hela 56 namn finns med, många med efternamn från kända familjer som Soros, Schwab och Forbes.

Zennström representerar England Niklas Zennström. Storbritannien är den näst största bidragsgivaren av unga ledare med 20 namn. Men ett av dem är svenskt - Niklas Zennström, grundaren av fildelningsföretagen Kazaa och Skype. Han finns på englandslistan på grund av att hans företag Skype Technologies har sin bas i London.

Enligt Dagens Industri är även Stenbecksfärens överhuvud Cristina Stenbeck med i Global Leaders of Tomorrow, men hennes namn finns inte med på den lista som World Economic Forum publicerade i dag. Nyteknik.se har mejlat henne med frågor om det men ännu inte fått något svar.

Finska politiker och filosofer Finland har tre namn på listan - filosofen Pekka Himanen, politikern Jyrki Katainen och EU-parlamentarikern Piia-Noora Kauppi.

Norge har förutom kronprins Hakon även med programvaruföretaget Operas grundare och vd Jon von Tetzchner.

Danmark representeras av professor Björn Lomborg och prins Fredrik.

I den 30-hövdade nomineringskommittén sitter Bonniersfärens överhuvud Carl-Johan Bonnier.