Digitalisering

Noga planerad hackerattack mot franska TV5

Den grupp av hackare som i torsdags släckte den franska stationen TV5:s sändningar och ta över kanalens sociala medier-konton var noga förberedda. Foto: AP Photo / TV5 Monde
Den grupp av hackare som i torsdags släckte den franska stationen TV5:s sändningar och ta över kanalens sociala medier-konton var noga förberedda. Foto: AP Photo / TV5 Monde

Attacken mot franska TV5 i torsdags var noga förberedd. Hackarna uppges ha tagit sig in i bolagets it-system flera veckor i förväg.

Publicerad

Den grupp av hackare - sannolikt anhängare till Islamiska staten (IS) - som i torsdags lyckades släcka den franska stationen TV5:s sändningar i flera timmar och ta över webbsidor samt sociala medier var noga förberedda.

En källa med insyn i TV5:s utredning uppger att hackergruppen flera veckor innan attacken ägde rum tog sig in i de tekniska systemen hos bolaget.

Väl inne i systemen ägnade gruppen sig åt att skaffa information om bolagets tusentals datorer, servrar och sändningsplattformar.

Enligt franska medier är utredarna övertygade om att det handlar om en grupp bestående av ett tiotal personer.

Enligt säkerhetsspecialisten Patrick Kall på svenska IT-konsulten Knowit Secure var det sannolikt bolagets Billingserver som attackerades. Servern styr vilka program eller kanaler som sänds vidare till olika tv-distributörer.

”Med tanke på att de gått ut med att det är stora skador på systemet skulle vi säga att detta är ett troligt tillvägagångssätt i det här fallet”, uppger Patrick Kall i en analys av angreppet mot TV5.

Han bedömer dessutom att hackergruppen troligtvis använt sig av lömska nätfiskeattacker via mejl eller hemsidor för att komma över anställdas inloggningsuppgifter till de franska systemen.

Enligt Patrick Kall har TV-stationen många system som är direkt kopplade till internet.

Få de senaste tekniknyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!