Populärteknik

Netflix börjar ta extra betalt om du delar ditt konto

Foto: Efekan Akyuz
Foto: Efekan Akyuz

Under 2023 kommer Netflix att börja ta ut en avgift för användare som delar sitt konto med personer utanför det egna hushållet. Samtidigt släpps en billigare prenumeration med reklamavbrott.

Publicerad

Användare som delar konto har börjat bli ett ekonomiskt problem för streamingtjänterna. Tidigare i år började Netflix testa en lösning där användare i vissa länder fick börja betala extra om de delade kontot med någon utanför det egna hushållet. 

I samband med att streamingbolaget presenterade sin senaste kvartalsrapport framkom att funktionen kommer att rullas ut globalt under början av 2023, rapporterar Engadget. 

Det exakta priset för att lägga till en extra användare återstår att se, men på testmarknaderna har det kostat ungefär en fjärdedel av priset på ett basabonnemang. I Sverige borde det motsvara cirka 25 kronor i månaden.  

Netflix släpper samtidigt ett verktyg för att föra över en profil till ett nytt konto, för den som inte vill fortsätta att dela konto men vill behålla visningshistorik och personliga listor.

Netflix börjar visa reklam i tjänsten

En tredje nyheten är att Netflix kommer att lansera en ny, billigare abonnemangsform med reklamavbrott. Den lanseras i 12 länder under november, men när den kommer till Sverige återstår att se. 

Netflix lovar max fem minuter reklam per timme video, och de kommer att använda sig av en annonsmotor från Microsoft.  

Priset blir 20 till 40 procent lägre än det befintliga standardabonnemanget, vilket innebär någonstans mellan 60 och 80 kronor i månaden för Sverige. Användare som väljer reklambaserat kommer inte att kunna ladda ner material för att se det offline.