Populärteknik

Navigera inomhus med takbelysningen

LED-lamporna skickar ljuspulser till mobilen vars position då visas på en karta. Foto: Bytelight
LED-lamporna skickar ljuspulser till mobilen vars position då visas på en karta. Foto: Bytelight

Snabbt blinkande LED-lampor i taket avläses i en mobil och visar positionen inomhus.

Publicerad

På Museum of Science i Boston fungerar lamporna i taket ungefär som satelliterna i GPS-systemet vid sidan av att lysa upp lokalerna. Lamporna har var sin unik id-kod som sänds ut i form av korta ljuspulser och fångas upp av kameran i en surfplatta. Signalerna bearbetas sedan i en app och visar på en karta var surfplattan befinner sig med en noggrannhet på omkring en meter.

Det här är ett pilotprojekt för att testa ett nytt system för positionering inomhus som utvecklats av det amerikanska företaget Bytelight.

Elektroniken för att sända ut ljuspulserna, som inte ses av ögat, kan integreras i vanliga LED-lampor direkt vid tillverkningen och de lampor som används på muséet i Boston kommer från den amerikanska tillverkaren Solais Lighting.

Till skillnad från system för inomhusnavigering som baseras på wifi eller Bluetooth behövs ingen infrastruktur som exempelvis internetuppkoppling eller kommunikation mellan basstationer. Det enda som krävs förutom lamporna är en app som kan ladda in en karta över lokalerna. Och den produceras i ett webbgränssnitt där lampornas position markeras.

Enligt Bytelight har en app för iOS redan certifierats av Apple liksom appar för Android. Även en app för Windows Phone 8 finns med i planeringen.

Tekniken sägs vara så pass enkel och billig att även privatpersoner kan installera den i sitt eget hem. Mer kommersiella användare kan vara affärsinnehavare som erbjuder en karta över sin affär att läggas in i mobilappen eller surfplattan för att visa var de olika varorna finns.

Bytelight söker nu finansiering för sitt projekt och räknar med att de första leveranserna av systemet kan påbörjas i mitten av 2013.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/Z3EnHi591Hs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>