Populärteknik

Nasas farkost ska lära oss mer om ”Marsbävningar”

Foto: Nasa

Vad pågår under ytan på den röda planeten? Det hoppas den amerikanska rymdstyrelsen Nasa få svar på med hjälp av landaren Insight – som nu lämnat jorden för att lära sig mer om ”marsbävningar”.

Publicerad

– Tre, två, ett, uppskjutning!

Nasas upprymda speakerröst kunde, enligt plan prick klockan 13.05 svensk tid, meddela att den obemannade farkosten stigit mot himlen från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. Boende längs med USA:s västkust befann sig på första parkett under uppskjutningen.

Det är första gången som Nasa använder sig av en annan avfyrningsplats än Cape Canaveral i Florida för att skicka en farkost till en annan planet.

Ett halvår senare, den 26 november, är det tänkt att Insight ska landa på Elysium Planitia, det näst största vulkaniska området på Mars. Nasa har hittat ett lämpligt ställe som beskrivs som en gigantisk parkeringsplats och som ska underlätta nedstigningen.

Ombord finns också två portföljstora satelliter som kommer att bryta sig loss efter avfärd och fungera som en möjlig kommunikationskanal med Insight. De kallas Wall-E och Eve eftersom deras utrustning till viss del påminner om karaktärerna i en animerad scifi-film.

Tittar inuti

Projektet är det första som tillägnas den röda planetens inre. Tidigare uppdrag har främst skrapat på ytan. Men den här gången ska Insights robotarm borra sig djupt ner och förhoppningsvis sprida mer ljus över planetens struktur och sammansättning.

För första gången ska också ”marsbävningar” mätas, för att få mer kunskap om hur ofta planeten drabbas av skalv. Forskarna väntar sig tio till tolv stycken under de två år som utgör det primära uppdraget.

– Vi vet litegrann, men vi vet inte mycket. Jag ser fram emot att göra den första kartan över planetens inre, säger forskaren Bruce Banerdt till The New York Times.

Men det är svårt att ta sig till Mars. Endast 40 procent av alla försök har varit framgångsrika, enligt nyhetsbyrån AP. USA är det enda land som har lyckats landa och manövrera rymdfarkoster på planeten. Senast var det rymdsonden Curiosity som tog mark 2012.

”Mystisk planet”

Insights rymdfärd är två år försenad eftersom läckor kring landningsfarkostens seismometer upptäcktes. Nasa sköt då fram uppdraget i stället för att riskera ett misslyckande.

– Mars är fortfarande en ganska mystisk planet. Trots alla studier som vi har genomfört kan den fortfarande slänga åt oss en riktig skruvboll, säger Banerdt.