Digitalisering

Mystiken kring Höganäs första sålda 3d-pulverskrivare

Höganäs har nu sålt sin första egenkonstruerade metallpulverskrivare - en licensaffär till en ”hemlig” kund som ska tillverka små designprylar med Höganäs unika pulverteknik.

Publicerad

- Ja, kunden vill ännu inte gå ut med sitt namn och har lovat att hålla tätt. Men så mycket kan jag säga att det är ett globalt företag i konsumentvarubranschen som är stort på design, säger Ralf Carlström, chef för Höganäs 3D-printerverksamhet, så kallad additiv tillverkning.

Höganäs är världens största tillverkare av metallpulver, framför allt till bilindustrin som pressar och sintrar komponenter av Höganäs metallpulverblandningar. Höganäs har cirka en tredjedel av världsmarknaden på metallpulver.

Sedan fem år tillbaka är Höganäs inne i 3D-skrivarvärlden med en egen teknik och egenkonstruerad metallpulverskrivare under varumärket Digital Metal.

Det är en liten verksamhet med bara 15 anställda och än så länge bara fyra egna metallpulverskrivare som står i fabriken och tillverkar komponenter på uppdrag av kunder.

Men man bygger hela tiden nya maskiner och den femte är nu såld på ett leasingkontrakt som omfattar upplärning, service, support och leverans av förbrukningsmaterial.

- Det tar ungefär fyra månader att bygga en metallpulverskrivare, säger Ralf Carlström.

Höganäs pulverskrivare arbetar med bläckstråleteknik för att binda pulver, till skillnad från de övriga teknikerna som smälter pulvret direkt i skrivaren, antingen med laser eller med elektronstråle.

Först efter att alla pulverlagren är lagda och "limmade" går komponenten till sintring där pulverpartiklarna växer ihop i hög temperatur.

Smyckeindustrin är mycket intresserad av metallpulvertekniken liksom företag inom dentalteknik och medicinteknik.

Bläckstråletekniken, där mikrometertunna metallpulverlager binds samman med speciellt bindemedel, utvecklades ursprungligen av Urban Harrysson på industriforskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal.

Han startade företaget Fcubic för att kommersialisera sina forskningsresultat och var klar med den första skrivaren 2006. Höganäs gick in som delägare och tog 2010 över hela företaget.

Enligt Ralf Carlström ger bläckstråleskrivarna möjlighet till mer detaljrika komponenter med komplicerad form och bra ytor än med andra tekniker. Man kan i princip göra så små prylar att man inte kan uppfatta dem med ögat och samtidigt pack dem tätt, i flera lager, i "bygglådan" under tillverkningen.

- Det gäller bara att hitta dem när man blåser bort överflödigt pulver, säger Ralf Carlström.

Den ursprungliga Fcubic-konstruktionen har vidareutvecklats och för två år sedan var andra generationen klar med större bygglåda och större noggrannhet.

- Enbart under de senaste åtta månaderna har vi lämnat i sju nya patentansökningar, säger Ralf Carlström.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!