Populärteknik

Mutantapor upptäckta i Uganda

Vad är det som händer med primaterna i Uganda? Foto: IBL
Vad är det som händer med primaterna i Uganda? Foto: IBL

Vad är det som händer med primaterna i Uganda? Forskare tror sig veta.

Publicerad

Något underligt verkar hända med chimpanser och babianer i Uganda. I flera år har forskare i nationalparken Kibale noterat att ett ökande antal primater lider av bisarra deformeringar som saknade lemmar, konkava ansikten, fläckig päls eller platta näsor, skriver The Verge.

I en ny studie som nylige publicerats säger sig forskare har hittat roten till problemet: jordbruksbekämpningsmedel.

I Sebitoli, ett område i nationalparken, upptäckte forskarna att 16 av de 66 chimpanser som övervakades hade fysiska avvikelser, så som reducerade näsborrar, harmynthet, reproduktionsproblem samt förlust av päls.

Minst sex av 35 babianer har fotograferats med liknande allvarliga nasala deformeringar. Däremot visade ingen av dessa primater några tecken på smittsam sjukdom.

På andra håll i parken har bara två rapporter om vilda primater med någon form av deformering rapporterats och den ena skadan var sannolikt medfödd.

Problemet fanns alltså sannolikt i Sebitoli, forskarna styrde kosan dit för att ta reda på vad det är som egentigen händer.

Läs mer:

De upptäckte att bönder och arbetare från två stora tefabriker använde sig av totalt åtta olika bekämpningsmedel, bland annat glyfosat, DDT, cypermetrin och profenofos.

Bekämpningsmedel som hittades i områdets mark, vatten och växter visade att nivåerna av DDT och klorpyrifos (har till exempel aldrig varit godkänt inom jordbruket i Sverige) överskred de rekommenderade gränserna i majsfrön och fisk. Primaterna i Sebitoli brukar också plundra majsgrödorna i närliggande gårdar.

Bekämpningsmedlet DDT är det mest kända bland de som upptäckts i området. Det är förbjudet enligt Stockholmskonventionen på grund av dess stora miljöpåverkan, men däremot tillåtet i afrikanska länder där malaria fortfarande är ett stort hälsoproblem.

Läs mer:

Forskarna har inte hittat samband mellan primaternas deformeringar, alltså en "tydlig koppling" mellan bekämpningsmedlen som används och ansiktsavvikelserna.

Det är trots allt ett konststycke att få urin från ett dussintal vilda chimpanser. Men trots det hävdar forskarna att det finns gott om bevis för att säkerställa deras korrelationer.

Minst tre av dessa bekämpningsmedel som används i området påverkar sköldkörtelhormonerna, skriver forskarna i studien.

De skriver också att de att de inte kan utesluta att andra faktorer kan bidra till dysplasi.

"Även om det naturliga sambandet mellan bekämpningsmedlen och primaternas deformeringar kvarstår att verifieras, finns det en stor anledning till oro."