Populärteknik

Moog lanserar första gitarren

En titt under locket på Moogs gitarr.
En titt under locket på Moogs gitarr.
Regleringsmöjligheterna är många
Regleringsmöjligheterna är många

Syntföretaget Moog Music har lanserat sin första gitarr. Den använder en helt ny teknik som låter strängarna vibrera valfritt länge eller dämpas omedelbart.

Publicerad

Moog är sedan länge nästan synonymt med syntar. Men nu har företaget Moog Music lanserat sin första gitarr som är en helt unik skapelse.

En sträng kan hålla tonen hur länge som helst.

Hemligheten är elektromagneter i mikrofonen som sätter de individuella strängarna i rörelse utan att de behöver slås an.

Magneterna har även en motsatt funktion och kan dämpa strängarna omedelbart.

Att låta en gitarrsträng ljuda riktigt länge utan att tonen dör ut är en eftertraktad effekt för många gitarrister.

Det finns några lösningar liknande Moogs för att få lång så kallad sustain. Men detta i kombination med omedelbar dämpning är helt unikt för The Moog Guitar.

När bara dämpningen är aktiverad kan den ställas in så strängljudet snabbt klingar av och gitarren fås att låta som exempelvis en banjo.

När både sustain och dämpning är inkopplade ljuder bara de strängar som är nedtryckta mot greppbrädan medan de andra är helt tysta även om de slås an.

Det öppnar exempelvis möjligheten för mycket snabba följder av fyrsträngsackord när inte de övriga strängarna behöver dämpas av gitarristen.

Gitarrens konstruktör Paul Vo ger ett annat exempel i en intervju på Moog Musics webbplats:

"Föreställ dig att spela en ren melodi på en sträng när alla de andra strängarna börjar vibrera ljudligt av sig själva. Då får man lägga mer energi på att hålla de strängarna tysta än att spela melodin".

På Moogs gitarr görs dämpningen automatiskt och låter gitarristen koncentrera sig på musiken.

En prototyp av den nya gitarren väckte stor uppmärksamhet på den amerikanska musikmässan NAMM i somras där den belönades med utmärkelsen "Best in Show".

Och nu har den börjat säljas till dem som är beredda att betala 50 000 kronor för en gitarr.

Vid sidan av de två vanliga elgitarrmikrofonerna med inbyggda elektromagneter finns även piezo-elektriska mikrofoner i gitarrens stall.

Dessutom medföljer en analog effektpedal där klassiska moogfilter exempelvis kan ge avancerade wah-waheffekter.

På frågan vilken musiktyp som bäst passar för den nya gitarren svarar Paul Vo:

"Min personliga förhoppning är att Moog Guitar kommer att passa bäst för musik som ännu inte är komponerad och för musikstilar som ännu inte är definierade".