Digitalisering
Modigt steg för trött jätte

KRÖNIKA. Uppriktigt sagt hade jag inte sett något spännande komma från Microsoft på över ett decennium. Produkterna präglades i många år av ett hyfsat funktionellt tänkande som med tiden blev allt krångligare i takt med att fler och fler möjligheter trängdes i en gammal struktur.
Till slut dög de egentligen bara för att många människor använt dem i så många år och vant sig vid alla knep och knåp.
Men 2010 höjde jag plötsligt på ögonbrynen. Det var när Windows Phone 7 presenterades – operativsystemet för mobiler som skulle ta upp kampen med de nya pekmobilerna. Microsofts gamla operativsystem för mobiler hade då nästan halverat sin andel på ett år.
Windows Phone var inte bara elegant och genomtänkt, utan också eget i mycket högre utsträckning än Googles Android, som i jämförelse fortfarande känns mycket mer som en kopia av Apples Ios.
Dessutom dök det under samma period upp andra intressanta små och stora nyheter från Microsoft – bland annat sök- och kartfunktionen Bing.
Det borde inte ha förvånat. Microsoft attraherar sedan länge de bästa hjärnorna på många områden och man kan snarare undra var alla goda idéer som säkert kläckts tagit vägen under många år.
Nu klarnar bilden. I samband med att Windows 8 lanserats – ett helt omgjort operativsystem inspirerat just av Windows Phone – vill Microsofts ledning åter rikta sig till konsumenterna.
Vd Steve Ballmer uttrycker det som att Microsoft nu är ett pryl- och tjänsteföretag. Alltså inte en mjukvarujätte längre.
I själva verket har förändringen pågått flera år. Windows Phone har sina rötter i musikspelaren Zune som kommer från samma håll som spelkonsolen Xbox – den del av Microsoft som fortsatt med konsumentprodukter medan resten av företaget fokuserat helt på företagskunder.
Frågan är därför vad det innebär att den som drivit utvecklingen av Windows 8, Steven Sinofsky, plötsligt lämnade Microsoft i förra veckan.
En del tror att han drev förändringen för hårt, i strid med andra delar av Microsoft och med pc-tillverkare som fick veta ovanligt lite före lanseringen. Andra tror att han var för dålig på samarbete med andra avdelningar – en avgörande förmåga eftersom Microsoft nu måste skapa en hel konsumentupplevelse med integrerade produkter.
Jag hoppas på det senare, för Windows 8 är ett modigt steg. Operativsystemet är rätt utformat för en tid då pekdatorer och mobiler är betydligt fler än vanliga datorer, och då internet snart har ett par miljarder nya användare.
Samtidigt lämnar systemet en dörr öppen för dem som vill fortsätta att använda gamla Windowsprogram under några år.
Att det sedan är en satsning som kan misslyckas är en sak. Men att stanna i det gamla var inget alternativ.