Digitalisering

Misstanke: Kinesiska spionchip planterade hos Apple

En Apple-medarbetare läckte källkod till sina vänner. Foto: IBL
En Apple-medarbetare läckte källkod till sina vänner. Foto: IBL

Kina har spionerat på stora amerikanska bolag som Apple och Amazon Web Services (AWS) med hjälp av så kallade mikrochip planterade på servrar, rapporterar Bloomberg Businessweek. En utredning pågår, enligt byrån.

Publicerad

De påstådda spionverktygen, inte större än ett riskorn, har antagligen installerats av kinesiska underleverantörer kopplade till den San José-baserade hårdvarutillverkaren Supermicro Computer. Syftet skulle vara att samla in företagshemligheter och handelsdata från Supermicro-kunder amerikanska bolag.

Amerikanska utredare ska enligt Bloombergs källor under sitt arbete med fallet identifierat nästan 30 företag som utsatts för det kinesiska spionaget – bland dem en storbank och Apple.

Tre högt uppsatta Apple-anställda ska dessutom ha bekräftat för Bloomberg att man sommaren 2015 hittade misstänkta mikrochip på moderkort i utrustning från Supermicro.

Trots att Bloomberg har fått utredning och spionmisstankarna bekräftade av 17 personer avvisas uppgifterna i nyhetsbyråns avslöjande av Apple, AWS och Supermicro.

Apple bestrider i e-post till Bloomberg att de skulle ha påträffat det påstådda spionverktyget i sina servrar och AWS skriver i ett uttalande att det inte fanns några uppgifter om spionutrustning när bolaget köpte Elemental 2015.

”Vi känner inte till någon sådan utredning”, skriver samtidigt Supermicro i ett uttalande.