Digitalisering

Miljontals Ipad-ägare snuvas på ”drömfunktion”

Ipad Os 16 är ett smörgåsbord av nya finesser som gör Apples surfplattor mer datorlika. Men inte alla Ipadägare kommer att få smaka av den kakan – även om det nya systemet kan köras på plattan.

Publicerad

För drygt en vecka sedan höll Apple hov i Cupertino i Kalifornien. Öppningen av årets upplaga av utvecklarkonferensen WWDC firades med ett gäng nyheter – som chipet M2, en omdesignad Macbook Air och Ios 16.

Ny Tekniks expert Kalle Wiklund berättar och förklarar produktnyheterna som Apple lanserade.

Även Ipadanvändare fick en försmak av framtiden i och med en förhandstitt på Ipad Os 16, den kommande uppdateringen av Apples operativsystem för surfplattor.

Framför allt en ny funktion fick mycket uppmärksamhet. Stage Manager är en kommande finess med ambition att sudda ut gränserna mellan surfplattor och datorer.

Med Ios 16 och funktionen Stage Manager blir Ipad allt mer lik en dator. Foto: Press
Med Ios 16 och funktionen Stage Manager blir Ipad allt mer lik en dator. Foto: Press

Koppla paddan till extern skärm

I grund och botten handlar det om att Ipads bland annat ska kunna visa flera programfönster samtidigt, överlappa dessa på skärmen – och ändra fönsterstorleken om så önskas.

Stage Manager gör det också möjligt att koppla in surfplattan till en extern skärm med upp till 6K-upplösning. Väl ansluten går det att ha fyra fönster öppna på Ipaden samtidigt, kombinerat med ytterligare fyra programfönster på den externa skärmen.

Ställer höga prestandakrav

Men det finns en hake: Stage Manager kräver en Ipad med M1-chip. Det betyder att funktionen i dagsläget enbart kommer till Ipad Air och de olika varianterna av Ipad Pro. De miljontals Ipadägarna med äldre hårdvara, som fortfarande kan installera Ipad Os 16, blir alltså utan funktionen.

Förklaringen från Apple är att det beror på prestandakrav. Stödet för att dela arbetsytan mellan prylarna ställer så pass höga krav på arbetsminne, läs- och skrivhastigheten hos lagringsminne, samt input/output (I/O) mellan plattan och den externa skärmen, att bara har M1-paddorna har kräm nog.

Skapar undertexer till videosamtal

Även Macägare som sitter med äldre maskinvara, läs Intelprocessorer, blir utan nya smarta funktioner i kommande Mac OS Ventura. Detta eftersom vissa av funktionerna bland annat bygger på det dedikerade ai-chipet (neural engine) som finns på M1- och M2-chipen: 

# Live Captions är en finess som autogenererar undertexter till Facetimesamtal och videomöten.

# Diktering av emojis gör det möjligt att använda rösten för att berätta vilka små teckenfigurer du vill förgylla dina meddelande med. Funktioner funkar dock än så länge bara om man talar kantonesiska, engelska, franska, engelska, tyska, japanska, mandarin eller spanska.

Ipad OS 16 och Mac Os Ventura kommer i höst, samtidigt som Ios 16. Betaversioner av mjukvarorna finns dock redan nu för utvecklare inom Apple Developer-programmet.