Samhälle

Miljön inte viktigast i EU-valet

Foto: AP Photo/Francisco Seco/TT
Foto: AP Photo/Francisco Seco/TT

Väljarnas viktigaste frågor i EU-valet var fred och demokrati.

Publicerad

Först på tredje plats kommer en sakfråga – brottsbekämpning.

Det visar SVT:s vallokalundersökning Valu.

Av de röstande som deltog i Valu ansåg 58 procent att ”Freden i Europa” var av mycket stor betydelse för dem, följt av ”Demokratin” med 54 procent. De tillfrågade kan alltså kryssa i flera ämnen som mycket viktiga.

År 2014 var siffrorna liknande, 59 respektive 51 procent.

Ett värderingsval?

Flera partier hade inför detta EU-val uttryckligen gjort klart att de ville göra EU-valet till ett val om värderingar. Socialdemokraterna hade som främsta fråga att stoppa ”högerextremisterna”. Även Centern, Liberalerna och Miljöpartiet hade liknande profiler. Det var dock bara C av de fyra partierna som ökade jämfört med 2014.

Först på tredje plats bland de viktigaste frågorna kommer en sakfråga – brottsbekämpning. Den har klättrat från nionde plats 2014.

Det var en fråga som Moderaterna fokuserade hårt på. M ökade sitt väljarstöd jämfört med 2014.

Miljön på fjärde plats

Miljön hamnar knappt efter brottsbekämpning på en delad fjärdeplats tillsammans med jämställdhet.

Flera partier profilerade sig på miljöfrågan och klimatet, i synnerhet Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet.

Enligt Valu ansåg 49 procent att miljön var bland de viktigaste frågorna, jämfört med 51 procent 2014. Det innebar en tredjeplats för ämnet 2014.

Jämställdhet hamnade först på sjunde plats 2014.

Trots att jämställdhet klättrat bland väljarnas viktigaste frågor så hjälpe det inte Feministiskt initiativ kvar i EU-parlamentet.

”Blåser EU-kritiska vindar”

Frågan hur mycket makt EU ska ha på olika områden är en konfliktlinje mellan de svenska partierna. Liberalerna är det mest EU-positiva partiet, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de mest EU-negativa.

Kristdemokraterna kampanjade också hårt för att begränsa EU:s makt med slagordet ”Make EU Lagom Again”.

– Det blåser EU-kritiska vindar. De partier som går fram i Sverige och i övriga Europa är partier som vill avskaffa EU. Vi står upp för en motsatt idé att vi ska samarbeta, sade L-ledaren Jan Björklund i SVT:s valvaka.

Liberalerna klarade sig kvar i EU-parlamentet med nöd och näppe.

Få vill lämna

”Nationell självständighet” hamnade dock först på tionde plats bland väljarnas viktigaste frågor i Valu. Det var samma placering som 2014.

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson uppgav i SVT på söndagskvällen att bara 12 procent av de 9|000 som deltog i Valu, uppgav att de vill att Sverige lämnar EU. Inget parti drev heller kravet i valrörelsen att Sverige ska lämna EU.

Viktigast att veta om resultatet i EU-valet

1. S och M fick flest röster

Socialdemokraterna gick tillbaka med ungefär en halv procentenhet jämfört med förra EU-valet. De fick totalt 23,6 procent vilket innebär att de fortsätter att vara det största partiet. Moderaterna, som var tredje största parti i det senaste valet, blev återigen det näst största partiet efter söndagens val. De gick upp med ungefär tre procentenheter, till 16,8 procent, och får fyra mandat i stället för tre.

2. Stor ökning för SD

Sverigedemokraterna fick 15,4 procent av rösterna och går från två till tre mandat i EU-parlamentet. Resultatet innebär att partiet ökar med nästan 6 procentenheter. SD är det parti som ökade mest i valet, jämfört med det senaste EU-valet 2014. Detta trots det tidigare har varit svårt att få SD-väljare att ta sig till valurnorna i EU-valet, enligt Jimmie Åkesson.

3. Liberalerna stannar kvar i EU-parlamentet

Under tiden som ledde fram till valet har Liberalerna balanserat vid fyraprocentspärren och stämningen på partiets valvaka var nervös under söndagskvällen. När det preliminära valresultatet kom under kvällen stod det klart att L landar på 4,1 procent. De behåller därmed ett av sina två mandat, trots att Liberalerna var det parti som backade mest i valet, med nästan 6 procentenheter.

4. Positivt resultat för C och KD

Centerpartiet går från ett till två mandat och ökade med 4,3 procentenheter till 10,8 procent. Det innebär att Centern är det parti som gick fram näst mest jämfört med valet 2014. KD hade en tuff valvecka med dalande opinionssiffror, efter avslöjandet att riksdagsledamoten och tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) flera gånger röstat emot abort under sin tid i EU-parlamentet. Trots det gick partiet upp med nästan 3 procentenheter, till 8,7 procent. De går därmed från ett till två mandat.

5. Besvikelse hos V och ras för MP

Vänsterpartiet gick upp 0,5 procentenheter, till 6,7 procent, och behåller därmed sitt enda mandat. Det resulterade dock i besvikelse på partiets valvaka, då de hade hoppats på ett bättre resultat. Glädjen var större på MP:s valvaka, trots att partiet rasade med nästan 4 procentenheter och gick från andra största till fjärde största parti. De förlorar två av sina fyra mandat, men valet ses som en framgång med tanke på det ljumma resultatet i riksdagsvalet. Besvikelsen var störst hos Feministiskt initiativ som bara fick 0,8 procent och förlorar sitt enda mandat.