Miljö
Miljöexperten lugnar efter larm om plast i flaskvatten
Amerikanska forskare testade vattenflaskor från ett antal tillverkare och länder. 93 procent innehöll mikroplast. Men den svenske miljöexperten ger ett lugnande besked. ”Kan det medföra en hälsorisk? Troligtvis inte”, säger Anders Finnson på Svenskt Vatten.
Larmet om mikroplast i buteljerat vatten kablades ut av det internationella journalistnätverket Orb Media. Undersökningen leddes av Sherri Mason, forskare vid the State University of New York. Hennes team testade 250 vattenflaskor av olika varumärken inhämtade från USA, Kina, Brasilien, Indonesien, Kenya, Mexiko, och Thailand. Inga svenska varumärken ingick i testet, men flera stora tillverkare.
I 93 procent av flaskorna hittade forskarna mikroplast. Det rapporterar Phys.org. 65 procent av partiklarna var faktiska fragment, och bland de olika plasterna fanns bland annat material från kapsyler. Antalet partiklar klassade som mikroplast (0,1 millimeter) låg i snitt på 10,4 stycken per liter. Halten av de allra minsta partiklarna var dock fler – i snitt 325 stycken per liter.
– Det har dykt upp en diskussion om det kanske kan röra sig om en kontamination med mikroplast som sker när man förpackar flaskvattnet. I en fabrik kan man tänka sig att kapsylerna sätts på av en maskin i hög fart, och där kan friktionen givetvis slita bort partiklar. Samtidigt har vi mikroplast i all inomhusluft. Det räcker faktiskt med att man rör sig i en nylontröja bredvid vattnet för att det ska uppstå en kontaminering av mikropartiklar, säger Anders Finnson, miljöexpert på branschorganisation Svenskt Vatten.
Han ger som exempel det test som Göteborgs universitet genomförde tillsammans med danska forskare. De ställde ett glas med rent vatten i ett rum. I närheten fick en person ta av och på en fleecetröja, och efter fyra timmar innehöll vattenglaset fler plastpartiklar än kranvattnet. Experten poängterar att det finns en rad olika plaster som är hälsovådliga, men att de material som används för att förvara livsmedel har en mycket låg risk för människor. Till detta ligger snittnivåerna av mikroplaster i flaskvatten på en låg nivå.
– Det kan vara bra att sätta saker i perspektiv. Kan det medföra en hälsorisk – om det är fler partiklar än i kranvatten? Troligtvis inte. Det är såklart bra att vi får allt bättre koll på vad som finns luften och i de livsmedel vi äter. Det behövs mer kunskap om mikroplaster och luften vi inandas – bara den plyschdyna som jag sitter på här i mitt kontor släpper säkert ifrån sig hundratals plastpartiklar varje gång jag rör på mig, säger Anders Finnson.
Det är inte bara State University of New York som har letat efter plast i vattenflaskor. Tre forskare från Münsters universitet undersökte 38 mineralvatten och hittade plast i samtliga. Nära 80 procent av partiklarna låg mellan 5-20 mikrometer. Tyskarnas resultat presenterades i Science Direct under februari.