Innovation
Militära systemet ska stoppa terrorbomber
Trupp från runt 20 länder övar sig nu på att hantera av hemmagjorda sprängladdningar i södra Sverige. De svenska erfarenheterna från Afghanistan och Mali uppges komma väl till pass under ”Bison Counter”.
Den internationella militärövningen Bison Counter är nu igång. Omkring 1 000 personer från ett 20-tal länder deltar under perioden den 15-26 augusti. Bland annat ska de befinna sig på skjutfältet i Skillingaryd, i hamnen och ute på vattnen utanför Karlskrona och på platser i Jönköping och Eksjö.
Syftet är att träna förmågan att agera i hotfulla situationer när terrornätverk eller statliga aktörer använder improviserade eller hemmagjorda bomber.
Enligt biträdande övningsledaren för Bison Counter, Jonny Nilsson, major vid Ing-2 i Eksjö, handlar det denna gång inte om att testa nya svenska eller utländska detektionsmetoder.
I stället ska man öva sig i att samordna olika motåtgärder, vilka alla ringas in under namnet Counter IED.
Läs mer:
Svensk militär erfarenhet från i första hand insatsen i Afghanistan - men också i Mali - visar att detektionsarbete med minsökare och radar är en liten viktig, tålamodskrävande del i arbetet att förhindra bombexplosioner. Men det handlar dessutom i stor utsträckning om att samarbeta sig med underrättelseförband för att avslöja kriminella nätverk och deras bombmakare och finansiärer och om att förbygga hot.
– Det finns ingen ”silverbullet” för att lösa det här. Därför utnyttjar en sådan här övning olika typer av sensorer och grupper av militär personal. Somliga är duktiga på att använda minsökare, andra på att röja bomber, hundarna är duktiga på använda nosen medan andra jobbar med spaning och underrättelser, säger Jonny Nilsson.
– Erfarenheterna är att Counter IED är ett system av system. Man måste kika bakom nätverken, vem har byggt bomben, vem har finansierat den? Kommer man åt bombtillverkaren så har man stoppat utplaceringen av nya bomber i månader.
Läs mer:
Med på övningen finns också ett avancerat europeiskt fältlabb, Jedal, som tillkommit via ett projektsamarbete inom Europeiska försvarsbyrån (EDA). Det används för att kontrollera spår av exempelvis bombmaterial, fingeravtryck och dna.
– Hittar vi då ett fingeravtryck eller något på en tryckplatta eller en IED och får in det i våra datasystem kan det hjälpa oss att så småningom hitta förövarna, säger Jonny Nilsson.
Man flyger även med UAV:er. De ingår som spanings-hjälpmedel när förbanden ska öva att hitta och oskadliggöra bomber i krigsliknande lägen, då beskjutning från fientliga aktörer kan förekomma.
Läs mer:
Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande att terrorbekämpning, där bombhot förekommer, ytterst är en fråga för polisen. Men förbanden ska vara beredda att stödja polisen vid olika händelser och man får in allt fler sådana förfrågningar från polisen.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!