Mikronät ger el åt byar i Uganda

2015-11-27 05:00  
Sailous Mutebwa är en av de anställda hos Pamoja i Uganda. Kraftverket genererar el för cirka 200 hushåll och ett antal mindre industrier i jordbrukssektorn. Foto: Pamoja Cleantech

Ett svenskt företag elektrifierar byar i Uganda genom mikronät som drivs med sol och jordbruksrester. Elen kan också driva basstationer för mobiltelefoni.

”Frustrerande.” Så sammanfattar entreprenören Peik Stenlund det stora klimatmötet i Köpenhamn 2009, där han deltog som ungdomsdelegat. Medan politikerna misslyckades med att förhandla fram ett nytt bindande klimatavtal, diskuterade han och andra unga konkreta klimatlösningar.

– Jag insåg att hoppet ligger hos entreprenörer med nya, skalbara affärsmodeller, säger Peik Stenlund.

Tillsammans med två kompanjoner startade han företaget Pamoja Cleantech. Idén är att bygga och driva små, lokala elnät i områden som saknar el och där byborna ofta använder fotogenlampor.

Hittills har Pamoja omkring 250 kunder i två mikronät i Uganda.

– Målet är att komma upp i 100 i Östafrika och i Indien, säger han.

Elnäten matas med förnybar el från solceller och jordbruksrester som majskolvar och nötskal. De hettas upp i en reaktor under begränsad tillgång till syre, så kallad pyrolys. Vätgasen som bildas förbränns i en gasmotor.

– Vi valde denna lösning eftersom den går att sätta på och stänga av på samma sätt som en dieselgenerator, säger Peik Stenlund. Tekniken är dessutom under snabb utveckling.

Pyrolysutrustningen köps in från andra företag. Pamoja ser till att elproduktionen lönar sig för befolkningen i byn. Lantbrukarna får betalt för jordbruksresterna. Biokolen som bildas i processen kan säljas som gödningsmedel.

Det finns också utrymme för entreprenörer som till exempel säljer el för att ladda mobiltelefoner. Mikronätet kan även driva en telemast.

– Vi vill inkludera lokalbefolkningen så mycket som möjligt, säger Peik Stenlund.

Pamoja drivs av ett nätverk av personer i flera länder. I ett nytt dotterbolag utvecklar företaget även lösningar för smarta elnät i utvecklingsländer.

Även flera av de stora elkraftsbolagen satsar på mikronät i Afrika, där totalt 620 miljoner människor saknar tillgång på el, enligt IEA. Enligt en genomgång av nyhetsbyrån Bloomberg bygger till exempel italienska Enel ett mikronät som drivs med sol- och vindkraft för 100 byar i västra Kenya. För att täcka energibehovet även på natten finns ett batterilager och en dieselgenerator som backup.

Ett annat exempel är amerikanska General Electric som tillsammans med ett antal andra företag bygger ett mikronät med en kapacitet på 5 megawatt på ön Annobon i Ekvatorialguinea.

Projekten finansieras bland annat med hjälp av Afrikanska utvecklingsbanken. Till 2020 vill banken trefaldiga sina satsningar på projekt som motverkar den globala uppvärmningen till motsvarande 40 miljarder kronor per år.

– Kostnaderna var tidigare det största hindret för att bygga förnybara energilösningar i Afrika, men så är inte längre fallet, säger chefen för bankens energiavdelning till Bloomberg.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer