Digitalisering
Microsoft tar klivet ut i molnet
Microsoft klev på måndagen ut i det berömda molnet - trenden att program körs via nätet i stället för på den egna datorn eller servern. Paketet som bedömare ser som ett "vinna eller försvinna" för Microsoft, har fått det himmelsfärgade namnet Windows Azure.
Det var Ray Ozzie, ansvarig för Microsofts mjukvaruutveckling, som presenterade Windows Azure på Microsofts utvecklarkonferens på måndagen.
Det är också utvecklarna som är i fokus med Windows Azure, som ger dem möjlighet att utveckla program, lägga dem på Microsofts servrar och därifrån erbjuda programmen till kunder via nätet.
Även en rad Microsoftprogram som annars brukar ligga på företagens egna servrar, ska finnas tillgängliga via Windows Azure.
Flera bedömare från analysföretag betraktade satsningen som oväntat omfattande och visionär, men också att det handlar om att "vinna eller försvinna" för Microsoft.
Sedan flera år är trenden extremt stark med "Software as a Service" - Saas - det vill säga program som man kör via nätet i stället för på den egna datorn eller servern.
Tjänster från jättar som Google, Salesforce, Amazon med flera hotar Microsoft, vars affärsmodell alltid byggt på program som installeras och körs lokalt - allt från Officepaketet i bordsdatorer till serverprogram för epost med mera.
Windows Azure öppnas nu för utvecklare, och ligger inledningsvis på datacenter i USA. Successivt ska det placeras på fler ställen i världen och öppnas för kommersiell drift.
Affärsmodellen bygger på att Microsoft tar mycket lite betalt för enkel lagring av tjänster, och mer betalt för tjänster som kräver mer av datacentrets resurser.
En föregångare till Windows Azure är just Amazons tjänst EC2, Elastic Compute Cloud, med lagringsutrymme och möjlighet att köra program. I början av oktober inledde Amazon ett samarbete med Microsoft som innebär stöd för vissa Microsoftmiljöer. Tidigare byggde EC2 bland annat på Unix.
Microsoft har tidigare gjort mindre erbjudanden med program via nätet under namn som Windows Live och Office Live. Men trots namnen rör det sig inte om de klassiska Office-programmen som nättjänst.
I stället är det en spridd skara tjänster som säkerhetspaket, möjlighet att göra och driva webbsajter samt en plats för att lagra Office-dokument. Att arbeta med dokuementen får man dock göra i sin egen dator med Microsofts vanliga program.
I det här perspektivet är Windows Azure ett stort kliv ut i molnet för Microsoft, även om de klassiska Office-programmen tills vidare ska ligga kvar i datorn.